Črna kronika

Za gorskimi reševalci še en naporen konec tedna

STA/M.J.
10. 8. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Gorski reševalci so ta konec tedna znova imeli polne roke dela. Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je samo v nedeljo sodelovala v petih intervencijah. Kot opozarjajo policisti, se je letos že prevečkrat izkazalo, da nekateri planinci v gore hodijo neprimerno opremljeni, iščejo bližnjice in pri hoji niso zbrani.

GRS

Reševalne akcije v gorah so se v nedeljo začele že zjutraj, ko se je pri zdrsu na strmi poti na Nanos poškodoval planinec, je razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje. Helikopter za reševanje v gorah pa je prvič poletel dopoldne, ko je na poti proti Okrešlju planinki na glavo padel kamen in jo huje poškodoval.

Okoli poldneva se je na poti proti Češki koči na Jezerskem poškodovala še ena planinka. Kmalu zatem se je v severni steni Debele Peči nad Krmo poškodoval alpinist. Le uro kasneje je ekipa med Malim Triglavom in Kredarico neuspešno oživljala Novomeščana, ki ga je obšla slabost. Zadnjič pa je ekipa poletela okoli 17. ure, ko je pomagala planincu, ki si je na Komni poškodoval nogo.

Gorski policisti so v nedeljo, na višku planinske sezone, na poti iz Vrat proti Kredarici izvajali tudi preventivne aktivnosti. Obiskali so planinske postojanke in se pogovorili z oskrbniki, da bi ugotovili stanje na področju javnega reda, poznavanja določil o prijavi prebivališča ter ukrepov in postopkov obveščanja v primeru gorskih nesreč.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so posebno pozornost namenili planincem in jih opozarjali na pomen ustrezne opreme, psihofizičnega stanja in na primernost izbire planinske ture. "Letos se je namreč že prevečkrat izkazalo, da nekateri planinci niso bili primerno opremljeni za pot v gore, niso hodili po poti temveč so bolj ali manj uspešno iskali bližnjice ali pa so hodili površno in nezbrano," ugotavljajo policisti.

Nekateri za pot v gore tudi niso bili ustrezno telesno pripravljeni. Predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos se iz prejšnjega meseca spominja primerna planinke, ki je pri hoji s Pokljuke proti Kredarici zašla s poti. Klicala je 112 in zaprosila za intervencijo. Izčrpano so jo našli policisti in vojaki, ki so jo zadnji kilometer odnesli na Kredarico, od koder so organizirali prevoz v dolino.

Planinka sicer ni bila poškodovala, ni bila pa telesno pripravljena na zahteven vzpon. Do intervencije je hodila skoraj 12 ur, ni poznala poti, med hojo pa praktično ni uživala tekočin. "Zaključek - pot na Šmarno goro pač ni enaka poti na Triglav," opozarja Kos.

Policisti zato planincem svetujejo, naj v gore nikoli ne hodijo nepripravljeni, upoštevajo naj dolžino in zahtevnost poti, vreme in zdravstveno stanje. Pripravijo naj si ustrezno opremo in v gore ne hodijo sami. S hojo naj začnejo počasi, proti vrhu naj gredo po težji, nazaj po lažji poti, delajo naj počitke in se na vrhovih ter v postojankah vpisujejo v knjige.