Črna kronika

V Kamniku otroka povabil v bel kombi

T.R.
6. 6. 2015, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kamničane je prestrašil dogodek, v katerem naj bi voznik kombija vabil osnovnošolca v svoje vozilo. Ta se na ogovarjanje neznanca ni odzval. O neljubem srečanju je šola obvestila policijo, ki preverja informacije in išče domnevnega storilca.

Wikipedia

O tem, kaj se je dogajalo v torek okoli pol osme ure zvečer, ko naj bi neznani voznik ponujal prevoz otroku, smo za podrobnejša pojasnila prosili ravnatelja tamkajšnje Osnovne šole Rafka Laha.

Ta nam je pojasnil, da je petošolec Podružnične šole Mekinje pri Kamniku dan po dogodku učiteljici zaupal, da se je vračal domov s treninga, ko je pri telovadnici pri mekinjskem samostanu ustavil bel kombi brez registrskih tablic. Voznik ga je vprašal, ali ga odpelje domov, deček pa se na vprašanje ni odzval. A neznanec ni odnehal in je dečka vprašal, kje je doma.

PŠ Mekinje

Opozorilo za starše glede zalezovalca

Prestrašeni fant je o srečanju z neznancem povedal svojim domačim, a ti se niso odločili, da bi dogodek prijavili policiji, saj otroka niso želeli obremenjevati. Je pa mati vodstvu šole sporočila, da ji je sin zaupal, da naj bi podobno izkušnjo v sredo, torej dan za tem, doživel še njegov sošolec. In to na istem mestu, torej v bližini telovadnice pred mekinjskim samostanom. V tem primeru do ogovarjanja otroka ni prišlo, saj ko je zaslišal odpiranje vrat vozila, ga je zvok prestrašil in se je pognal v dir ter se ni več oziral nazaj. Učiteljice Podružnične šole Mekinje so izpoved petošolčka vzele resno ter so staršem poslale obvestilo in nasvete.

Ko se je osnovnošolec vračal s treninga domov, naj bi mu neznanec ponudil prevoz.

Vsako ogovarjanje še ni kaznivo dejanje

O dogodku je bila obveščena ljubljanska policijska uprava in že izvaja vse potrebne aktivnosti. Sicer pa policisti večkrat obravnavajo tovrstne prijave. Eno od takšnih so prejeli lanskega novembra, ko naj bi se dva moška pripeljala z avtomobilom pred eno izmed osnovnih šol za Bežigradom. Eden naj bi ponujal bombone, drugi pa fotografiral. Predstavnica za odnose z javnostmi pri ljubljanski policijski upravi Maja Ciperle Adlešič je povedala, da policisti kljub intenzivnim ukrepom neznanca niso izsledili. Dodala je, da se policija na tovrstna obvestila, v zaščito otrok, nemudoma odzove in zadeve spremlja v smeri identifikacije neznancev, predvsem pa ugotavlja, kaj se skriva za ogovarjanjem otrok. Kajti vsako ogovarjanje otrok še ni znak kaznivega dejanja ali prekrška, neznanec denimo lahko sprašuje za pot. Atudi v takšnih primerih naj otroci ne prisedejo v vozilo, da bi pokazali pot.

Kamničan

Možje v modrem staršem še priporočajo, naj otrokom pojasnijo, zakaj ne smejo vstopati v tuja vozila. Otroci pa se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudbi zoperstavijo z odločnim ne.

V kolikor se zgodi tako srečanje z neznancem, naj pristopijo do najbližje odrasle osebe v trgovini, na ulici ali do policista, če je v bližini, in mu zaupajo, kaj se je zgodilo.