Črna kronika

Na Retnjah umrl nekdanji tržiški župan

Svet24
4. 2. 2015, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Retnjah pri Tržiču je ta teden ponovno kosil ogljikov monoksid. Kot so sporočili s kranjske policijske uprave, je umrl 74-letni moški, sedem oseb se je zastrupilo.

Arhiv Svet24

Po naših informacijah je življenje izgubil nekdanji tržiški župan, poslanec in direktor Slovenske hranilnice in posojilnice Kranj Peter Smuk. Kot smo izvedeli, se je tragična nesreča zgodila v ponedeljek okoli poldneva, ko se je Smuk odpravil v kletne prostore, kjer sta kurilnica in zalogovnik lesnih sekancev in od koder daljinsko ogrevajo še tri sosednje objekte.

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem zgorevanju med gorenjem v pečeh na trdna, tekoča in plinasta goriva.

Nekateri sovaščani so za Svet24 povedali, da naj bi se peč ustavila, zato je Smuk poskušal odpraviti napako. Ob tem se je nadihal smrtne doze ogljikovega monoksida, s katerim so bili po naknadnih meritvah kranjskih poklicnih gasilcev kletni prostori gospodarskega objekta povsem zasičeni.

Pri reševanju očeta naj bi se zastrupil tudi sin Boštjan Smuk, kot nam je uspelo izvedeti, pa naj bi bili med poškodovanimi še sosed ter štirje člani ekipe nujne medicinske pomoči iz ZD Tržič. Po končani intervenciji so terapijo s kisikom potrebovali tudi trije tržiški prostovoljni gasilci. Kot je za Svet24 ob tem povedal Matej Kejžar, poveljnik gasilske operative pri Gasilsko-reševalni službi Kranj, je še vedno najboljša preventiva.

Arhiv Svet24

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem zgorevanju med gorenjem v pečeh na trdna, tekoča in plinasta goriva, plinskih bojlerjih in ob delovanju bencinskih in dizelskih motorjev. To pomeni, da nastajanja ogljikovega monoksida, v kolikor uporabljamo naštete vrste grelnih teles in motorna vozila, ne moremo odpraviti.

Lahko pa se zavarujemo pred škodljivimi koncentracijami ogljikovega oksida. Tako so pomembni redni pregledi in čiščenje dimovodnih naprav in zračnikov, zagotoviti je treba ustrezno prezračevanje, v zaprtih prostorih se ne sme uporabljati naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem, ob zagonu motorjev vozil z notranjim zgorevanjem v garaži pa naj bodo garažna vrata odprta. Preventivno se lahko v bivalne prostore namesti tudi javljalnike ogljikovega monoksida.