Črna kronika

Panika na gorečem trajektu: 'Zgoreli bomo kot podgane'

STA/G.G.
29. 12. 2014, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na krovu trajekta, na katerem se je v nedeljo na poti iz Grčije v Italijo vnel požar, na rešitev še vedno čaka nekaj več kot 200 potnikov. Reševanje, ki ga ovira slabo vreme, je trajalo vso noč. Pet oseb je izgubilo življenje.

Twitter

Na trajektu ni slovenskih državljanov.

Ladje, helikopterji so se vso noč borili z razburkanim morjem, močnim vetrom in dimom, da bi na varno spravili potnike in člane posadke na trajektu Norman Atlantic grške družbe Anek, ki je zagorel v nedeljo zjutraj. Ogenj naj bi bil sicer sedaj v veliki meri pod nadzorom.

Žena enega od ladijskih kuharjev je povedala, da jo je mož poklical in dejal: »Ne morem dihati, vsi bomo zgoreli kot podgane.«

Do 6. ure zjutraj so reševalci iz Grčije, Italije in Albanije po navedbah italijanske mornarice uspeli rešiti 251 od skupno 478 ljudi na krovu.

Trajekt je sicer v lasti italijanske družbe Visemar di Navigazione, v čarterskem najemu pa ga je imela grška družba Anek Lines, ki ima svoj sedež na Kreti, z lastnimi in najetimi plovili pa opravlja redno trajektno službo med pristaniščem Pirej in Kreto, kot tudi številne povezave med Grčijo in Italijo, predvsem z italijansko Ankono, kamor je bil namenjen tudi nesrečni, zdaj goreči trajekt.

Med 411 potniki je največ, 268, Grkov, ostali so Turki, Italijani, Albanci, Nemci, Švicarji, Francozi in nekateri drugi. Posadko medtem sestavlja 22 Italijanov in 34 Grkov.  

Ena od ladij, ki pomagajo pri reševanju, je v italijansko pristanišče Brindisi pripeljala 49 potnikov. Številne so že prepeljali V Lecce na jugu Italije, kamor bo Grčija danes po svoje državljane poslala vojaško transportno letalo. Ostale so prepeljali v bolnišnice v mestu.

Grški potnik, ki se je z gorečega trajekta poskušal rešiti s skokom v morje, je umrl. Njegovo ženo so uspeli rešiti iz morja in so jo že prepeljali v Brindisi. 

Požar naj bi se začel v garažnem prostoru, kjer je bilo nekaj manj kot 200 vozil, in se nato hitro širil na druge dele ladje, ki je poslala klic na pomoč. Pretresljiva sporočila so v svet pošiljali tudi prestrašeni potniki, ki so v nizkih temperaturah vztrajali na palubi trajekta. Kako je prišlo do požara, še ni jasno.