Črna kronika

Razvpitemu Zavašniku končno nadeli lisice

G.G./M.R.
27. 11. 2014, 16.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Robert Tomas Zavašnik, ki se je spretno izmikal sodbi v primeru tragedije v diskoteki Lipa, je bil danes še enkrat obsojen. Tokrat so mu izrekli eno leto in osem mesecev zaporne kazni zaradi zatajitve.

KMA

Sodišče ni ponovilo napake v primeru Lipa in je zoper Zavašnika po zahtevi tožilstva takoj po izreku kazni odredilo pripor. Pravosodni policisti so mu na roke nataknili lisice in ga pospremili na varno. Upravičeno se je bilo namreč bati, da bi Zavašnik spet pobegnil in se ob začetku prestajanja kazni ne bi sam zglasil v zaporu.

Z mamo Mileno sta si nezakonito prilastila stroje

Tožilka Manja Prezelj je Zavašniku očitala nadaljevano kaznivo dejanje zatajitve oziroma natančneje, da si je nezakonito prisvojil stroje v vrednosti112.000 evrov, ki sta jih med decembrom 2003 in decembrom 2005 z mamo Mileno Zavašnik najela od lizinške hiše Hypoleasing, d. o. o. Robert Zavašnik je v poslu nastopal kot direktor Rota, Milena Zavašnik pa kot prokuristka družbe. Ker obrokov nista plačevala, je lizingodajalec odstopil od pogodb in zahteval vrnitev polpriklopnika, dveh strojev za brizganje plastike in dozirno-sušilnega sistema, česar pa Zavašnikova nista storila.

Spomnimo. Zavašnik je bil zaradi povzročitve splošne nevarnosti pravnomočno obsojen na pet let zapora, ker kot organizator zabave ni dovolj dobro poskrbel za varnost obiskovalcev diskoteke Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah, kjer je 23. decembra 2005 množica do smrti pomendrala še ne polnoletne Katarino, Natalijo in Anjo. Zavašnik je poziv na prestajanje kazni dobil poleti 2009, vendar na Dob ni nikoli prišel. Raje je zbežal v tujino, kjer se je »roki pravice« uspešno izmikal več kot pet let. In to kljub dejstvu, da je bila za njim razpisana mednarodna tiralica, evropski priporni nalog, slovenska policija pa je za koristne informacije o njem ponujala denarno nagrado. Izvršitev kazenske sankcije mu je zastarala maja letos in od takrat je spet svoboden človek.