Črna kronika

Mladen Jesenko, direktor družbe Tarantela, upnike oškodoval za 1,4 milijona evrov?

R.T.
19. 11. 2014, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Direktor si je pridobil protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 1,6 milijona evrov, medtem ko je upnike, ki so zoper gospodarsko družbo podali predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine, oškodoval za najmanj 1,4 milijona evrov.

Arhiv Svet24

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v mesecu novembru podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo gospodarske družbe, ki je utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja Povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem po 4. točki, 1. odstavka 226. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), v povezavi s 3. odstavkom 226. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), ker je kot edini družbenik in direktor pravne osebe oz. gospodarske družbe zato, da obveznosti ne bi bile plačane, dejansko poslabšal premoženjsko stanje gospodarske družbe in s tem na goljufiv način tako, da si je najmanj v obdobju od leta 2009 do septembra 2014, delno na podlagi sklepanja škodljivih pogodb o posojilu, delno brez kakršnihkoli pogodb, od gospodarske družbe pridobil za najmanj 1,9 milijona evrov denarnih sredstev, od katerih je vrnil zgolj okoli 260.000 evrov, preostanek pa zadržal zase, s čimer je dosegel, da se je avgusta 2013 začel postopek izbrisa gospodarske družbe iz sodnega registra po uradni dolžnosti brez likvidacije.

Kriminalisti so pri zbiranju obvestil sodelovali tudi z Davčnim uradom Maribor, predkazenski postopek pa je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. 

Z opisanim dejanjem si je direktor pridobil protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 1,6 milijona evrov, medtem ko je upnike, ki so zoper gospodarsko družbo podali predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine, oškodoval za najmanj 1,4 milijona evrov.

Prav tako je iz tega naslova odgovorna oseba oz. direktor utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja Davčne zatajitve po 2. odstavku 249. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), ker z namenom, da bi se popolnoma izognil plačilu davka kot zavezanec za davek, ni prijavil pridobljenega dohodka – obračuna predpisanih dajatev od zneska, ki predstavlja prikrito izplačilo dobička in v nadaljevanju ni plačal z odločbo Davčne uprave Republike Slovenije odmerjene dohodnine v znesku okoli 230.000 evrov, s čimer je sebi pridobil veliko premoženjsko korist v višini omenjenega zneska.

Po neuradnih informacijah časnika Večer gre za Mladena Jesenka, direktorja družbe Tarantela iz Slovenske Bistrice, ki je registrirano za trgovsko, posredniško in gostinsko dejavnost.