Črna kronika

Zapor in denarna kazen za novomeškega gradbinca

Tanja Jakše Gazvoda/DL
6. 8. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Eno leto in osem mesecev zapora ter plačilo 40 tisoč evrov denarne kazni, pa tudi plačilo skoraj 200 tisoč evrov dolga davčni upravi – to je kazen, ki je bila novomeškemu gradbincu Abedinu Kotorriju kljub sodnim počitnicam izrečena na novomeškem okrožnem sodišču.

Tanja Jakše Gazvoda/DL

Na sodišču je Kotorri sicer priznal krivdo, da je oškodoval upnike. Še eden od žrtev propada velikih gradbenih gigantov, predvsem SCT-ja in Alpine Baua, ki je poskušal reševati svoj položaj, ker tudi sam ni dobil plačanih poslov. Žal mimo zakonov, kar bo »plačal« z zaporom. A kaj, ko Kotorrija čaka še nekaj postopkov na sodišču, ki lahko zaporno kazen še (občutno) povišajo.

Če je pred leti njegovo podjetje veljalo za stabilno in močno, delalo je tudi kot podizvajalec na naših avtocestah, pa je danes slika povsem drugačna. Kotorri je brez premoženja, saj se je razprodalo, njegova družba ne posluje več in ima zaprt račun, prihodkov nima, sodišče mu je odobrilo celo brezplačno pravno pomoč. Od začetka leta je Kotorri v priporu, saj mu obtožnica očita kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, za kar je zagroženo do pet let zapora. A na zatožni klopi se ni znašel sam, pač pa še Lulzim Demiraj, Mehmed Okić in Roman Majcen. 

Kotorrija pred sodiščem čakajo novi kazenski postopki, ki lahko kazen še povišajo.

Ko so kriminalisti razkrivali nezakonite posle Kotorrija in njegovih podjetij, so opravili obširne hišne preiskave na območju Novega mesta, Kranja in Maribora. Abedin Kotorri je, kot je pokazala preiskava, preusmeril poslovanje in finančne tokove prezadolžene družbe BNG Novo mesto na novoustanovljeno družbo Kotori GP, s tem pa je upnikom prvotne družbe, ki je imela blokirane vse transakcijske račune in neporavnane obveznosti, povzročil za več kot 303.000 evrov škode. Ko je tudi ta družba postala prezadolžena, je ustanovil še tretjo družbo, Ilmigrad, in upnike oškodoval za še več kot 184.000 evrov. Prvo družbo je dejansko vodil Kotorri, razpolagal je tudi z denarjem na tekočem računu, čeprav naj bi uradno to podjetje vodila Mentor in Besnik Bytyqi, ki pa sta bila očitno le »slamnata« direktorja družbe BNG Novo mesto.

Tanja Jakše Gazvoda/DL

Prav tako zgolj slamnati direktor v podjetju Ilmigrad je bil Lulzim Demiraj, za katerega je tožilec Bojan Avbar predlagal pogojno kazen osem mesecev zapora v preizkusni dobi treh let. Sodišče je kazen še malo omililo, obsojen je bil na sedem mesecev zapora v preizkusni dobi treh let.

Prva Kotorrijeva družba, BNG Novo mesto, že v letu 2010 ni več plačevala davčnih obveznosti in prav tako ne prispevkov in obveznosti do dobaviteljev, zaradi česar so bile sprožene izvršbe. Le del poplačil je bil uspešen. Največja upnika sta bila Hypo Leasing in Durs. Sledila je torej nova družba Kotori GP, na katero je bila prezaposlena tudi večina delavcev prvotne družbe. Tudi druga družba ni izpolnjevala svojih davčnih obveznosti, zato je davčni urad izdal več sklepov o davčni izvršbi. Če so bili v letu 2012 davčni postopki uspešni, pa so bili neuspešni v lanskem letu, ko je podjetje zaposlovalo 11 delavcev. Kot Kotorriju očita obtožnica, je vse posle in finančne tokove potem preusmeril na družbo Ilmigrad, ki pa ni imela zaposlenih, gradbena dela so pravzaprav opravljali delavci družbe Kotori GP, plačila pa je prejemala nova družba Ilmigrad. V času od marca do maja so delavci plače dobivali »na roke«, kar pomeni, da Kotorri niti ni odvedel davkov in prispevkov, zaradi česar je bil direktor ovaden zaradi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev.   

Kot podizvajalec družbe Ilmigram je bila družba Botoka, ki sta jo zastopala direktor Mehmed Okić in prokurist Roman Majcen, zanju je tožilec predlagal pogojni kazni. Kot je pokazala preiskava, je gradbena dela v Pivki, Pesnici in Trebnjem dejansko opravil Kotorri s svojo gradbeno mehanizacijo in delavci ter nekaterimi drugimi podizvajalci. Posli so se plačevali v gotovini, mimo računov.