Črna kronika

Oborožena roparja v Mariboru

Gabrijel Toplak
19. 6. 2014, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Eden od roparjev je stražil pri vratih, drugi pa je stekel do steklenega okenca, ga preskočil in zahteval denar. Dva zamaskirana in oborožena storilca, ki sta v torek popoldne oropala enoto pošte na Taboru v Mariboru, sta bila temnih las in srednje postave ter oblečena v svetlejša oblačila. S kraja sta pobegnila s sivo-modro opel astro, policija pa ju včeraj še ni izsledila.

»Ne morem verjeti, da se je kaj takšnega sploh lahko zgodilo v naši soseski. Skoraj ves dan sem bila na balkonu, a nisem videla ničesar. Res pa je, da se občasno pojavi kakšen voznik, ki vozi hitreje, zato jim pozornosti ne namenjam več,« je zgroženo pripovedovala starejša ženica z bližnje Frankolovske ulice v Mariboru, potem ko si je prišla ogledat prizorišče torkovega ropa pošte na Framski ulici 11.

Rop pa je bil, kot vse kaže, izveden premišljeno, domnevajo tamkajšnji uslužbenci, ker naj bi bila roparja nadvse spretna in usklajena. »Nobene škode nista povzročila. Ob prihodu, tako se govori, je eden 'stražil' pri vhodnih vratih, drugi pa je hitro stekel do steklenega okenca in ga tudi preskočil ter od sodelavke zahteval denar,« smo včeraj izvedeli od tam zaposlenih.

Da sta prostore pošte morala res zapustiti nadvse hitro, je mogoče sklepati tudi po tem, ker so številni o ropu izvedeli šele, ko so se v bližino pripeljali policisti. V mesnici denimo, ki bi si dvorišče, če ne bi bilo ceste, skoraj delila z omenjeno pošto, pravijo, da jo zapirajo vsak dan ob 15. uri, pred steklenim oknom pa se ni dogajalo nič zanimivega. »Ničesar sumljivega nisem videl. Niti kakšnega glasnejše vožnje ali cviljenja z avtomobilskimi pnevmatikami ne,« je povedala delavka. A da je v okolici pošte vendarle nekaj narobe, je Mitja Tomažič iz stolpnice na Framski ulici sklepal šele po številu policijskih vozil. »Ničesar nisem slišal in ne videl. Še ženi, ki bolje sliši, so pozornost pritegnila šele številna policijska vozila,« je včeraj razložil Tomažič.

Iz Pošte Slovenije sporočajo, da sta pošto na Framski ulici oropala dva storilca. Nihče od zaposlenih in strank v ropu ni bil poškodovan, podatkov o višini odtujenega denarja pa zaradi varnostnih razlogov ne razkrivajo. »Pošta Slovenije je v zadnjem obdobju, predvsem pa od leta 2008 naprej, uvedla številne dodatne varnostne ukrepe, ki zagotavljajo bistveno višjo raven varnosti. Z nekaterimi dodatnimi varnostnimi ukrepi smo pripomogli tudi k policijskemu lažjemu odkrivanju posameznih ključnih dejavnikov ropa. Med bistvene ukrepe v segmentu zagotavljanja varnosti spada uvedba varnostnih kovčkov za prevoze gotovine, ki v primeru odtujitve ali nasilnega odpiranja uničijo vsebino. Prav tako so vsa vozila, ki prevažajo vrednostne poštne pošiljke, opremljena s sistemom za sledenje, ki se izvaja prek lastnega nadzornega centra, posamezne varnostno bolj izpostavljene prevozne linije pa spremlja oborožen varnostnik,« je razložila Megi Jarc iz Pošte Slovenije, kjer so lani za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja namenili več kot dva milijona evrov. Ocenjujejo, da so uspeli vzpostaviti ustrezen integralen varnostni sistem, ki zajema fizično, tehnično in mehansko varovanje.

In kaj pravi policija? Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor pojasnjuje, da sta pošto oropala neznana, zamaskirana in oborožena storilca, ki sta bila visoka okoli 170 centimetrov, temnih las, srednje postave ter oblečena v svetlejša oblačila. »S kraja sta pobegnila s krajšim modelom osebnega avtomobila znamke Opel Astra, sivo-modre barve,« je dodal Šadl in prosil vse, ki bi karkoli vedeli o dejanju, storilcih ali njunem vozilu, da pokličejo na telefonsko številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.