Črna kronika

Hišne preiskave po celem Mariboru. Kaj se dogaja?

M.J.
20. 2. 2014, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, v okviru predkazenskega postopka, izvajajo aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, na območju Policijske uprave Maribor, kjer na podlagi odredb sodišča izvajajo 28 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb ter osebnih vozil. Kriminalisti iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Črt Kaker

Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje gospodarskih kaznivih dejanj na škodo proračuna Republike Slovenije. Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po členu 249/I KZ-1 za katero je zagrožena kazen zapora do 8 let, ponareditve ali uničenja poslovnih listin po členu 235/III-I KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora do dveh let in overitve lažne vsebine po členu 253/II-I KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora do treh let.

Ob tem so preiskovalci na podlagi pooblastil iz Zakona o kazenskem postopku, zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih, trem osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.