Svet

Groza v Kijevu: Na policiste streljajo ostrostrelci, na tleh še 35 trupel

STA/N.J.
20. 2. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kljub premirju, ki so ga po torkovem krvavem nasilju v Kijevu ponoči sklenili opozicijska voditelja Vitalij Kličko in Arsenij Jasenjuk ter ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, je več sto oboroženih protestnikov davi napadlo policijske barikade na kijevskem Trgu neodvisnosti.

Danes že 25 smrtnih žrtev

Protestniki, ki so ponovno osvojili barikade na vhodu na kijevski trg, središče tri mesece trajajočih protivladnih protestov, so na policiste metali molotovke in kamne, ti pa so odgovorili z gumijastimi naboji in solzivcem. Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva je bilo v spopadih ranjenih 20 policistov. "Ostrostrelci streljajo na policijo," je na svoji spletni strani zapisalo ministrstvo in dodalo, da protestniki uporabljajo prave naboje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 

V spopadih med protestniki in policijo v Kijevu je bilo danes po najnovejših podatkih ubitih že okoli 35 protestnikov. Zaradi nasilja, ki je izbruhnilo kljub krhkemu premirju, so oblasti izpraznile glavno zgradbo ukrajinske vlade ter parlament, policija pa je prebivalce Kijeva pozvala, naj ostanejo doma. "Vsi zaposleni so bili evakuirani iz vladne stavbe. Takšni so bili uradni ukazi," je povedala tiskovna predstavnica vlade.

Po navedbah AFP pred glavno pošto v Kijevu ležijo trupla osmih protestnikov, medtem ko se trupla 17 demonstrantov, za katere naj bi bile usodne strelne rane, nahajajo v bližini dveh hotelov ob osrednjem kijevskem trgu. 

Kličko nasilje označil za provokacijo

Opozicijski voditelj Vitalij Kličko je nasilje označil za provokacijo proruske vlade ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. "Nadaljevanje spopadov na Majdanu v času premirja je načrtovana provokacija oblasti proti mirnim protestnikom," je v izjavi zapisal Kličko. Nekdanji svetovni boksarski prvak je prav tako pozval poslance, ki so preventivno zapustili parlament, da se znova sestanejo ob 14. uri po srednjeevropskem času in najdejo rešitev za politično krizo.

Rusija je medtem protestnike ponovno obtožila poskusa državnega udara. "Brez dvoma, in današnji dogodki to potrjujejo, ko razgrajači uporabljajo šibrovke, je to odkrit poskus državnega udara v Ukrajini oz. nasilno prilaščanje oblasti," je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič in dodal, da Rusija kar najostreje obsoja nasilje protestnikov.

Včeraj 28 mrtvih, okoli 1000 ranjenih - delegacija EU odpovedala srečanje

V Kijev so medtem prispeli zunanji ministri Nemčije, Francije in Poljske, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius in Radoslaw Sikorski, ki se bodo srečali z Janukovičem. Ta je po torkovem nasilju, v katerem je bilo ubitih vsaj 28 ljudi, okoli 1000 pa ranjenih, za danes razglasil za dan žalovanja. "Do srečanja ni prišlo iz varnostnih razlogov. Celoten Kijev ni varen," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal zahodni diplomatski vir. Dodal je, da je v današnjem nasilju življenje izgubila vsaj ena oseba, okoli deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Fabius je pred odhodom v Kijev dejal, da se EU pripravlja na uvedbo sankcij proti tistim, ki so odgovorni za nasilje v Ukrajini.Po sestanku bodo odpotovali v Bruselj, kjer bodo s preostalimi zunanjimi ministri EU razpravljali o ukrajinski krizi.

Ogorčenje mednarodne skupnosti

Na državo so se vsuli tudi ogorčeni odzivi mednarodne skupnosti. ZDA in EU razmišljata o sankcijah proti Kijevu, medtem pa Moskva ocenjuje, da so protesti poskus državnega udara. Po mnenju predsednika Vladimirja Putina odgovornost za dogajanje nosijo ekstremisti, rusko zunanje ministrstvo pa je ukrajinsko opozicijo pozvalo, naj nemudoma konča nasilje.Ukrajinske varnostne sile so po vsej državi sprožile protiteroristično akcijo. Janukovič in Putin sta v torek zvečer govorila po telefonu, je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je zanikal, da bi Putin vlekel niti v ukrajinski krizi, in zatrdil, da se Moskva v notranje zadeve sosede ne bo vtikala.

Nasilje med protivladnimi protestniki in policijo je v torek zvečer izbruhnilo po vdoru policije na Trg neodvisnosti v Kijevu, epicenter protestov. Policija je proti protestnikom z vodnimi topovi, šok granatami in gumijastimi naboji posredovala, potem ko se kljub grožnjam oblasti okoli 25.000 protestnikov ni želelo umakniti s trga. Protestniki so odgovorili z molotovkami in kamenjem. 

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je v nagovoru narodu davi izjavil, da so protestniki prestopili mejo, ker so poskušali oblast prevzeti z orožjem in zagrozil, da se bodo odgovorni "soočili s pravico". Janukovič, ki se je ponoči neuspešno sestal z opozicijskimi voditelji Vitalijem Kličkom, Arsenijem Jacenjukom in Olehom Tjanihbokom, je za četrtek razglasil dan žalovanja. Ukrajinska obveščevalna služba je medtem sprožila preiskavo "nezakonitih dejavnosti določenih politikov, usmerjenih v prevzem državne oblasti".

Sprožili so protiteroristično akcijo

Ukrajinska varnostna služba SBU je popoldne sprožila protiteroristično akcijo na ozemlju celotne države, ker se država sooča s "konkretnimi terorističnimi dejanji". Vodja varnostne službe Oleksandr Jakimenko je dodal, da je od torka v roke "zločincev" prišlo okoli 1500 kosov orožja in 100.000 nabojev in napovedal, da bo v akciji sodelovala tudi vojska.

Janukovič je nato popoldne zamenjal vodjo generalštaba vojske. Namesto Volodimirja Zamana bo to mesto po novem zasedel Juri Ilin. Razloga za odločitev ni navedel, je pa Zaman v začetku meseca, ko je Janukovič razmišljal o uvedbi izrednih razmer zaradi protestov, dejal, da "nihče nima pravice uporabiti oboroženih sil za omejevanje pravic državljanov".

Odzvale so se ZDA

Še preden so sankcije proti Ukrajini lahko uvedle evropske države, pa so se na krvavo nasilje konkretno odzvale ZDA. Te so preklicale vizume za več visokih ukrajinskih uradnikov, ki naj bi bili neposredno povezani z nasiljem na kijevskem Majdanu. Kmalu bi lahko sledile nove sankcije, pri čemer so na mizi različne možnosti, je poudaril ameriški veleposlanik v Kijevu Geoffrey Pyatt. Ameriški državni sekretar John Kerry je medtem obe strani v konfliktu pozval, naj se vrneta k dialogu. "Z našimi prijatelji v Evropi in drugod razpravljamo o možnih sankcijah in korakih z namenom vzpostaviti ozračje za kompromis," je dodal.

Reuters

Protesti se širijo

Protesti so se razširili tudi na zahod države. S streli naj bi bila ubita ženska, ki je skušala vdreti v poslopje varnostnih sil v kraju Hmelnickij. Protestniki so napadli sedež policije v mestu Lviv ter zasegli policijska vozila in orožje. Zasedli so tudi sedež regionalnih oblasti v mestu Ivano-Frankivsk in požgali policijsko postajo v kraju Ternopil.

Slovensko zunanje ministrstvo je v luči eskalacije nasilja v Ukrajini na pogovor poklicalo ukrajinskega veleposlanika v Sloveniji Mikolo Kiričenka. Izrazilo mu je globoko zaskrbljenost nad razvojem dogodkov v državi in ostro obsodilo nasilje med demonstranti in policijo.