Črna kronika

Izdali so jih ostanki hrane!

N.J.
23. 1. 2014, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Policisti so na zaradi ostankov hrane na tleh ob tovornem delu kombiniranega vozila posumili, da gre za prevoz ilegalnih migrantov. Počakali so in ...

Policisti  Policijske  postaje  Ilirska  Bistrica so bili 16. januarja 2014 dopoldan  obveščeni,  da  je  pri  planinskem  domu  na Sviščakih parkirano kombinirano  vozilo  znamke  Fiat  Ducato,  brez registrskih tablic, ki ima predrti desni pnevmatiki. Policisti  so  odšli  na  kraj  in  na  kraju  res  našli opisano zapuščeno kombinirano vozilo. Na vozilu sta bili predrti desni pnevmatiki, vozilo pa zaklenjeno.  V  njem  so  opazili  dve  hrvaški registrski tablici, na tleh tovornega  dela  kombiniranega  vozila  pa  so  bili  ostanki hrane. Ker je obstajal sum, da so vozilo uporabili storilci za prevoz ilegalnih migrantov in  da  so ti še vedno v bližini, so policisti skupaj s kriminalisti SKP PU Koper  na  območju  Sviščakov,  postavili  več  zased  z namenom  prijetja ilegalnih migrantov in vodiča oziroma voznika.

Policija (simbolna fotografija)

V tovornem delu kombiniranega vozila prevažali 26 oseb

Pozno popoldan isti dan je patrulja PP Ilirska Bistrica na regionalni cesti med Sviščaki in Ilirsko Bistrico opazila tovorno vozilo znamke Iveco Daily, hrvaških  registrskih  številk,  ki  je  peljalo  s Sviščakov proti Ilirski Bistrici  in  je  bilo vidno obteženo. Zaustavili so ga in ugotovili, da je voznik  60-letni  državljan  Republike Hrvaške. Pri pregledu tovornega dela kombiniranega  vozila  so  nato odkrili še 26 tujcev, in sicer 2 državljana Kosova, 5  državljanov  Sirije, 8 državljanov Eritreje, 4 državljane Alžirije, 4 državljane Nigerije, 2 državljana Sudana in 1 državljana Turčije. Nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop in prebivanje v Republiki Sloveniji oz. EU. Policisti so z nadaljnjim preverjanjem ugotovili, da ima 60-letni državljan  Hrvaške izrečen veljaven ukrep »Prepoved  vstopa  v  Schengen« za čas od 17. 2. 2009 do 17. 1. 2015. Razpisnica ukrepa je Nemčija.

Policija

V  letu 2013 samo na območju PU Koper obravnavali 544 ilegalnih migrantov. 

Po 3.500 evrov na glavo

V  postopku  z  osumljenim  voznikom  kombiniranega  vozila  in  ilegalnimi migranti je bilo ugotovljeno, da so vsi nedovoljeno vstopili z kombiniranim vozilom  iz  Hrvaške  v  Slovenijo  na  območju  Gomancev,  nakar so zaradi predrtih  pnevmatik  obstali  na  območju  Sviščakov. V bližini zapuščenega kombija so se skupaj skrili v gozdu in počakali, da so jim do sedaj neznani sostorilci  pripeljali  drugo kombinirano vozilo in ga pustili na dogovorjenem mestu, 2 km stran, ter o tem obvestili 60-letnega Hrvata. Ta je nato prevzel kombinirano vozilo in vanj vkrcal ilegalne prebežnike ter jih odpeljal v smeri Ilirske Bistrice oz. v notranjost Slovenije, ko so ga ustavili ilirskobistriški policisti. Za pot so ilegalni migranti plačali tudi do 3500 evrov po osebi.

Policija

Odredili pripor

60-letnemu  državljanu Hrvaške so odvzeli prostost, in sicer zaradi podanih utemeljenih  razlogov  za  sum  storitve  kaznivega  dejanja  Prepovedanega prehajanja preko meje ali ozemlja države, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, zaradi zbiranja obvestil in dokazov ter obstoja pripornih razlogov. Po zaključenem postopku so ga kriminalisti SKP PU Koper 18. 1. 2014 dopoldan privedli k preiskovalnemu sodniku OS Koper na zaslišanje. Po opravljenem zaslišanju je bil zoper državljana Hrvaške odrejen pripor. 

Policija

Razen  enega  ilegalnega  prebežnika,  ki  je  podal  prošnjo za mednarodno zaščito,  so  bili  ostali  vrnjeni  Hrvaškim varnostnim organom v skladu z meddržavnim sporazumom