Črna kronika

Znani Slovenci, pijani za volanom - Nevarni, objestni in še nesramni!

L.Ž.
16. 1. 2014, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič žal ni edini slovenski pomembnež, ki so ga v zadnjih letih ujeli vinjenega za volanom. Kakor da nekateri mislijo, da s položajem dobijo še posebne pravice, med katerimi je tudi dovoljenje za vožnjo pod vplivom alkohola. Na srečo naši policisti ne mislijo tako in jih obravnavajo kot vse preostale državljane, kljub kletvicam, žuganju in grožnjam, s katerimi se kot z zadnjimi rešilnimi bilkami iz zagate navadno skušajo izvleči ujeti grešniki.

Iz spomina je morda že ušla afera sredi devetdesetih let, v katero je bila vpletena predstavnica za stike z javnostjo na ministrstvu za obrambo Mice Kotnik. V poznih nočnih urah so jo vinjeno za volanom ujeli ljubljanski policisti. Z njimi se je dama skušala pomeniti kar po moško, a so jo hitro umirili. Zaradi tega greha je bila menda ob lepo politično kariero, ki so ji jo napovedovali.

Še slabše kot Mica se je na cesti odrezal njen tedanji šef Jelko Kacin, ki je imel pri Naklem hudo prometno nesrečo. Takrat so mu očitali domnevno vinjenost, a mu jo je kot obrambnemu ministru uspelo zanikati.

Zato pa manever ni uspel njegovemu strankarskemu kolegu, dolgoletnemu poslancu Antonu Anderliču, ki se je, potem ko so ga zaradi nevarne vožnje ustavili policisti in mu menda izmerili več kot dva promila alkohola, kljub opozorilom usedel nazaj za volan in odpeljal. Seveda so ga ustavili še drugič ...

arhiv Svet24

Kolikokrat so za volanom v alkoholiziranem stanju policisti dobili Anderličevega poslanskega kolego Zmaga Jelinčiča, verjetno ne ve niti sam. Je pa slišati, da se je zadnje čase na tem področju malce umiril.

Drago je svoj pijanski greh plačal minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš. Ko so ga zaradi vijuganja po cesti pri Grosuplju ustavili policisti, je napihal 1,35 promila alkohola, dan pozneje pa odstopil.

Odstopiti je moral tudi prvi mož Urada za varnost in zaščito Silvo Vrbančič, ker je vinjen – alkotest je pokazal 0,65 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka, kar je le malce več kot pri Gašparju Gašparju Mišiču – februarja 2010 s službenim vozilom povzročil prometno nesrečo.

Prometno nesrečo je lani spomladi pod vplivom alkohola povzročil tudi šef Nacionalnega preiskovalnega urada Bruno Blažina. Nemudoma so mu odvzeli vsa pooblastila.

Bolje jo je odnesel Jernej Cimperšek. Čeprav je imel kot direktor Mednarodnega sklada za razminiranje leta 2004 prometno nesrečo v vinjenem stanju s službenim avtomobilom, je še naprej dobival lepe državne službice. Kar osem let je bil diplomat na Dunaju, zdaj pa ima odvetniško pisarno v Ljubljani.

Veliko bolj pa se za nespametno potezo verjetno kesa nekdanja slovenska veleposlanica v Sarajevu Nataša Vodušek. Ker je pijana sedla za volan, prevozila rdečo luč, se zaletela v drug avto in pobegnila, zdaj prestaja enoletno zaporno kazen.