Črna kronika

Ob mestni hiši eksplodirala bomba

STA/M.J.
7. 10. 2013, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V kraju Beade na severozahodu Španije je danes ob mestni hiši eksplodirala bomba. Po besedah župana Senena Pouse je eksplozija povzročila precejšnjo gmotno škodo na mestni hiši, a ni ranila nikogar. Lokalne oblasti sumijo, da je bombo morda podtaknila skupina, ki se zavzema za samostojnost španske pokrajine Galicija.

Simbolna fotografija

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se pojavljajo tudi sumi, da je bombni napad povezan s Pousevo podporo pokojnemu španskemu diktatorju Franciscu Francu. A Pousa je odločno zavrnil ta namigovanja. "Nihče me ne bo prisilil, da spremenim svoja prepričanja in s temi prepričanji tudi nikogar ne posiljujem," je dejal.

Pousa je sicer član Ljudske stranke španskega premiera Mariana Rajoya. Stranka je deloma zrasla iz korenin Francovega režima, a se zdaj umešča na desno sredino političnega spektra. Župan kraja z nekaj več kot 500 prebivalci pa ima v svoji pisarni portret Franca in tudi številne spominke iz časa njegovega režima.

Franco je Španiji s trdo roko vladal od leta 1939 do svoje smrti leta 1975. Njegovi kolaboranti so bili deležni kolektivne amnestije in jim niso nikoli sodili kljub številnim pritiskom doma in iz tujine.