Vreme

Zima zna biti mrzla in snežena

Gregor Skok
7. 10. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropski model ECMWF s sedežem v Readingu je ljubitelje mraza in snega zjutraj razveselil s povsem zimsko karto. Po njej bi se lahko meja sneženja v noči iz četrtka na petek spustila tudi pod 1000m, v Zgornjesavski dolini pa bi snežilo do nižin!

ciklon.si

Že nekaj časa opazujem nenavadno stanje nad vzhodno Evropo, recimo v Moskvi so v zadnji dekadi septembra bile vsaj pet dni najvišje temperature pod 10 °C le štirikrat.Da pa bi se zavlekle tudi v oktober pa se ni zgodilo še nikoli od leta 1980 naprej. Eden izmed vzrokov zato vidim v vremenskem fenomenu imenovanem ENSO. Letos je v nevtralni fazi. Naredil sem analizo za zime v Ljubljani od leta 1980 naprej, hkrati pa sem zraven vzel še en vremenski fenomen imenovan QBO.

Iz rezultatov je razvidno da imamo ob El Ninu in zahodnih vetrovih zelo malo snežnih padavin in zelo toplo vreme. V osemdesetih letih so zime slovele po obilni snežni odeji. El Nino s qbo west se je zgodil dvakrat. V sezonah 1982/83 in 1987/88 takrat smo imeli v Ljubljani le 34 oz. 17 dni s snežno odejo. Ravno nasprotno pa je ko imamo El Nino in pihajo vzhodni vetrovi. Nazadnje se je to zgodilo v zimi 2009/10 ko smo imeli 65 dni s snežno odejo. Drugače pa imamo ob QBO east nekoliko višje temperature ob neutral ali La Nini kot kadar je QBO west. Letos, kot sem že napisal, je ENSO neutral in QBO bo očitno west v zimskem obdobju. Naredil sem analizo takih zim, ko smo imeli podobno in dobil takšno sliko za obdobje december – februar.

ciklon.si

ciklon.si

Na zgornji sliki vidimo izrazito negativne anomalije geoptencialnih višin nad srednjo Evropo in blok nad Atlantikom(pozitivna anomalija), ki se ga sicer slabo vidi. Na spodnji vidimo anomalije temperature, ki so nad večjim delom Evrope, za stopinjo oz. stopinjo in pol nižje od dolgoletnega povprečja. No če pogledamo september, ki se je iztekel je slika precej podobna letošnjemu. Žal NOAA stran trenutno ne deluje, zato stanje geopotencialnih višin do 27.septembra:

ciklon.si
ciklon.si

Da se vrnem k uvodni misli, letos je morje izjemno toplo v okolici Labradorja, tudi 4 °C nad dolgoletnim povprečjem in tako je vse do Evrope, kjer je sicer nekoliko hladnejše glede na povprečje, vendar še vedno pretoplo. Toplejše morje pomeni da na tistem območju rad domuje anticiklon in to več časa in s tem seveda blokira tople zahodne vetrove z Atlantika nad Evropo.

ciklon.si

Zadnji zagon ECMWF nam kaže prvi arktični vdor nad srednjo Evropo. Kot vidimo na sliki se subtropski anticiklon povzpne daleč proti severu in s tem se spusti zelo mrzla zračna masa proti Sloveniji, v noči iz četrtka na petek. Seveda ni zagotovo, da bo do tega sploh prišlo, zaenkrat je možnost 40%.

ciklon.si