Prvi primerek križanca

Visoka pričakovanja ob prihodu kitajskega Geelya

PP
20. 4. 2024, 12.59
Posodobljeno: 20. 4. 2024, 13.01
Deli članek:

Kitajski Geely k nam pošilja prve primerke križanca segmenta B SUV, ki stavi na svoj drzni zunanji videz, zmogljiv bencinski pogon ter dokaj prostorno in urejeno potniško kabino.

Peter Pirkovič
Geely coolray

Coolray je novi predstavnik najbolj priljubljenega segmenta križancev, kjer so tudi prodajne številke primerno visoke. Lani je bilo pri nas registriranih nekaj več kot 14 tisoč novih malih križancev. Po napovedih odgovornih iz družbe VCAG, ki zastopa znamko Geely pri nas, srednjeročni prodajni načrt predvideva, da bi coolray krojil glavnino prodaje v tem segmentu. Z drugimi besedami, želijo se vmešati v boj za prva tri mesta prodajne lestvice segmenta B SUV, kjer so zdaj renault captur, volkswagen T-Roc in toyota yaris cross. To pomeni prodajo okrog tisoč primerkov letno. A prodajni načrti za letos predvidevajo, da bi na naše ceste poslali nekaj manj kot 300 vozil.

Peter Pirkovič
Geely Coolray

Geelyjev predstavnik v tem razredu ni med najnovejšimi, saj aktualna generacija sega v leto 2018, vmesno posodobitev pa je doživel leta 2022. Prvi stik z njim je pravzaprav presenetljivo dober. Naprej velja izpostaviti njegovo drzno zunanjo podobo, ki jo na zadnjem delu krasijo velik spojler, difuzor in, pozor, štiri izpušne cevi. Ne, pod motornim pokrovom ni zmogljivega osemvaljnika. Prijetna je tudi potniška kabina. Pustimo dejstvo, da bi lahko več postorili pri izboljšanju zvočne izolacije, je pa zato udobno sedeti za volanom v nekoliko bolj športnih sedežih in na zadnji klopi, kjer je dovolj prostora tudi za nekoliko višje odrasle osebe. Na prvi pogled se zdi končna izdelava nadpovprečno dobra, uredili so mu napredno ambientalno osvetlitev (uporabnik lahko izbira med 72 barvami), po vzoru nekaterih konkurentov pa so vanj vgradili podolgovat zaslon z dvema prikazovalnikoma. Eden je v vlogi digitalnih merilnikov (10,25-palčni), drugi pa je osrednji, 12,3-palčni zaslon na dotik. Če je prostora na zadnji klopi presenetljivo dovolj, je na drugi strani razmeroma skromen s prostorom v prtljažniku. Ta meri osnovnih 330 litrov.

Peter Pirkovič
Geely Coolray

Geely ima za ta model, ki je prisoten na različnih kontinentih pod različnimi imeni, na voljo več različnih motorjev. Pri nas je na voljo le en motor. 1435 kilogramov težkega in 4,3 metra dolgega coolraya tako poganja 1,5-litrski turbo bencinski motor s 128 kilovati (172 KM) in z 290 Nm navora, ki je povezan le s sedemstopenjskim DCT-menjalnikom. Ob tem velja dodati, da to ni Volvov trivaljnik, ki ga Geely uporablja pri modelu Atlas Pro, temveč štirivaljnik. Štirikolesnega pogona pri njem ni na voljo, ima pa voznik možnost izbire štirih programov vožnje. Coolray je dobro založen tudi z varnostnimi asistencami. Na seznamu so denimo radarski tempomat, sistem za preprečevanje trka, sistem za opozarjanje vozil v mrtvem kotu, sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu, pa sistem za prepoznavanje prometnih znakov in paket kamer za 360-stopinjski pogled.

Peter Pirkovič
Geely Coolray

Začetna redna cena je pri 26.990 evrih oziroma pri 28.490 evrih za model z daljšim seznamom serijske opreme. Kar zadeva dodatno opremo, si kupec lahko izbira le zunanjo barvo. Na voljo jih ima šest, od tega sta dve brezplačni. Zastopnik ima v Sloveniji vzpostavljenih devet prodajno-servisnih mest, hkrati pa na našem ozemlju deluje distribucijski center za rezervne dele, ki poleg naših oskrbuje tudi trgovce po celotnem Balkanu. In še to, kot zanimivost ... Kitajski Geely je skupino podjetij SEEAG, ki zaposluje 650 ljudi in na leto proda okrog 22 tisoč novih avtomobilov, izbral kot prvega poslovnega partnerja na evropskih tleh. Šele čez nekaj mesecev bodo Geelyjevi modeli na voljo tudi v večini zahodnoevropskih držav.

Peter Pirkovič
Geely Coolray