Avto-moto

U3-X, nov koncept osebne mobilnosti

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
3. 4. 2012, 18.28
Posodobljeno: 3. 4. 2012, 18.36
Deli članek:

Honda bo v pariškem muzeju arhitekturne dediščine (Cité de l’Architecture et du Patrimoine) predstavila nov "koncept osebne mobilnosti", ki so ga poimenovali U3-X. Gre za enokolesno konstrukcijo, ki sama najde ravnovesno točko in ima pogonski sistem za gibanje v vseh smereh.

Nanj sedemo in se odpeljemo. Nekoliko futuristično, a pravzaprav ne več tako daleč. Honda bo koncept predstavila v Parizu na Cité de l’Architecture et du Patrimoine (od 4. aprila do 26. avgusta). Pri tem izdelku gre za popolnoma novo obliko mobilnosti. Enokolesna kontrukcija omogoča gibanje v vseh smereh, uporabnik pa mora nagibati zgodnji del telesa (tako da spreminja smer težišča), to pa so kontrole za premikanje "vozila". U3-X naj bi se lahko uporabljal v nakupovalnih strediščih, muzejih, letališčih ipd.

Naprava ima tehnologijo za nadzor ravnotežja, sicer razvit pri projektu ASIMO. Senzor zaznava nagib naprave, le-ta pa se prenese kot namera hitrosti in smeri. Naprava sicer ostaja v pokončnem položaju.

Pogonski sistem, ki omogoča gibanje v vseh smereh, je prvi svoje vrste. Premika se lahko naprej, nazaj, vstran in diagonalno. Več kolesc z majhnim premerom, ki jih poganja električni motor, je postavljenih in povezanih tako, da sestavljajo eno samo kolo z večjim premerom.

Sicer pa naprava meri 315 mm v dolžino, 160 v širino in 650 mm v višino, težka pa je le 10 kilogramov. Litij-ionska baterija omogoča eno uro uporabe.