Avto-moto

Nissan predstavlja naslednika modela Note

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
7. 2. 2012, 08.12
Posodobljeno: 7. 2. 2012, 08.22
Deli članek:

Lep, skladen in oster - s temi besedami bi lahko opisali sicer koncept znamke Nissan, ki ga imenujejo Invitation. Tega bodo predstavili na ženevskem avtosalonu. Lepotec nas dobesedno vabi za volan. Upamo le, da bo v serijski različici ostal podoben konceptu.

Novi note nas bo navdušil z lastnostmi, ki so mu jih podarili pri Nissanu. Kot prva je videz. Nekoliko ostrejše linije, skladni prednji in zadnji žarometi v obliki črke V, okusni pregibi na pokrovu motorja in panoramsko vetrboransko steklo. Na ilustracijah lahko opazimo tudi LED tehniko žarometov, verjetno za dnevne luči.Na zadku lahko opazimo nekoliko bolj izbočene blatnike in linijo na straneh vrat, ki se sklada tudi s potjo zadnjih žarometov. Difuzor verjetno ne bo serijski, a je lep dodatek. Podobno kot pri hondi civic sta izpušni cevi integrirani v zadnjem odbijaču, verjetno pa bo tudi to le lepotni dodatek (podobno kot pri hondi civic).

Notranjost vabi k oprijemanju športno oblikovanega volana. Lepo oblikovana osrednja konzola ima integriran LCD zaslon, verjetno je ta občutljiv na dotik, videti pa je tudi okusno oblikovna linija na vratih in celotni armaturni plošči, ki se ponovno sklada z videzom vozila oz. zunanjostjo.

Poganjali ga bodo nekoliko manj športni motorji. 1,4-litrski in 1,6-litrski bencinski, na voljo pa bo verjetno tudi 1,5-litrski dizelski.

Špekulira se tudi o 1,2-litrskem turbinsko polnjenem motorju, ki ga sicer poznamo tudi iz modela Micra. Start-stop sistem pomaga znižati porabo in količino CO2 pod 100 gramov na prevožen kilometer.

Produkcija novega note bo stekla naslednje leto, njegova začetna cena pa bo verjetno približno 11.500 evrov. Upamo le, da bo ohranil obstoječo oblikovno filozofijo, saj je le-ta več kot posrečena.