Sorazmerja

Do trgovine ali okoli sveta?

Ija Sonja Auberšek Egberoungbe, medij in terapevtka
26. 6. 2023, 17.35
Posodobljeno: 26. 6. 2023, 17.39
Deli članek:

Nikoli ne bodite sami sebi težava, tisto, kar morate narediti, da bi cilj dosegli, pa naj ne bo predmet pritoževanja.

Pixabay
Pogosto človeku postane pot do cilja »strošek« namesto »investicija« v cilj.

Ljudje si zastavljamo cilje na različne načine. Nekateri v mislih, drugi si jih zapisujejo ali upodobijo kot vizijo ter jih prilepijo na tablo. Potem določijo čas, v katerem naj bi se jim želja uresničila. Na vrsto pride tudi to, kaj so pripravljeni nameniti za dosego cilja. Znanje, čas, svoje usluge, denar … Seveda tudi to ni dovolj, potrebna je še vera v uresničitev cilja in – akcija. Vse, kar je treba narediti ali morda spremeniti v svoji osebnosti, da lahko dosežemo cilj, je »POT« do cilja.

VSE JE V SORAZMERJU
In do vsakega cilja vodi pot, dolžina in zahtevnost pa sta sorazmerni z velikostjo cilja. Na poti do cilja se ves čas izmenjujeta dve stanji oziroma situaciji. Izziv oziroma test, ki je povezan z materialnim delom našega cilja in tudi z našo osebno transformacijo, ki je potrebna, da ga dosežemo. Izziv oziroma test naj bi uspešno rešili in to je trenutek začasnega uspeha. V primeru neuspešno rešenega testa pa nastopi trenutek začasnega neuspeha. Med tema stanjema je kratek čas, da človek lahko zadiha in praznuje zmago ali pa se sooči s trenutnim neuspehom, a v obeh primerih se je treba zavedati, da je stanje začasno, od pripravljenosti posameznika pa je odvisno, kakšen bo njegov odziv in kako bo nadaljeval po poti do cilja.

DO TRGOVINE ALI OKOLI SVETA?
Saj veste, kako je, ko se odpravite na pot z avtom. Priprava je različna glede na to, ali se odpravljate le do prve trgovine ali pa greste na pot okoli sveta. Na določene situacije se lahko pripravite in so odvisne samo od vas, določene ne. Nekatere stvari lahko predvidite, drugih ne. Je tako? In imate možnost izbire. Lahko se ves čas pritožujete nad sabo in okoliščinami na poti ali pa se odzivate mirno in situacije, ki se pojavljajo, rešujete sproti.
Enako je z vsemi drugimi cilji: večji je cilj, več vsega morate vložiti vanj in več izzivov bo na poti.

ODDALJEVANJE OD CILJA
Težava se pojavi, ko človek pozabi, kaj v resnici pomeni pot do njegovega cilja, in se začne pritoževati … Pritožuje se nad sabo, nad drugimi ljudmi, nad delom, trudom, ki ga mora vložiti, denarjem, ki ga za to potrebuje, časom, ki ga porabi, situacijami v odnosih ... Tako postane pot do cilja »strošek«, namesto da bi bila »investicija«.
Nenadoma je človek sam sebi težava, težava so tudi ljudje okoli njega in sama pot do cilja, a se tega sploh ne zaveda. Ne zaveda se, da se v resnici pritožuje nad sabo in potjo, ki je potrebna, da doseže cilj, in bolj ko se pritožuje, bolj ko sebe in pot do cilja jemlje kot težavo, bolj se stvari zapletajo in od cilja se pravzaprav oddaljuje …
Kako naj bi vam energije narave/svetlobe pomagale, da po poti do cilja napredujete, če ves čas prosite, naj energije narave/svetlobe odstranijo vse težave iz vašega življenja, z vaše poti?
Namreč, energije ne želijo, da imate težave, želijo vam pomagati in jih odstranijo, a če je za vas težava tudi sama pot do cilja, odstranijo tudi to – in posledično cilja ne boste dosegli ... Kako naj vas podprejo, kadar ste sami sebi sovražnik in težava?

PA LAHKOTNO NAPREJ!
Zato: imejte se radi in naj vam bo tisto, kar morate narediti, v veselje, smisel, prispevek, izziv ... in energije narave/svetlobe vam bodo dale za narediti vse tisto, kar vsebuje vaša »pot«, torej kar morate narediti oziroma potrebujete, da bi cilj dosegli. Pomagale vam bodo, da boste vse naloge z lahkoto opravili.
In ne pozabite: na poti do cilja rastemo, cilj je »vaba«, da se potrudimo izboljšati odnos do sebe, svoje vedenje, razumevanje in delovanje ter postati boljša oseba. S klienti pogosto prehodim prav to pot – razumevanje poti in načinov, kako jo vplesti v vsakdanjo prakso.