Astro

Kdo ali kaj v resnici krmari našo karmo?

Mojca Gregorčič, astrologinja
4. 11. 2021, 12.52
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 16.00
Deli članek:

Vsak trenutek vsakdana vsebuje v sebi vsebino preteklosti. Vsa naša objektivna realnost je pravzaprav preteklost in je posledica naših starih zaslug.

dreamstime
prihodnost

Vsi ljudje, ki jih srečujemo in s katerimi smo si blizu, imajo posebno nalogo.
Že samo s svojo prisotnostjo v tem trenutku tukaj nas spomnijo na nedokončane odnose iz preteklih življenj, na naše karmične dolgove. S tem nam dajejo priložnost, da popravimo, nadgradimo ali ozdravimo težavno preteklost.

S svojim zavednim delom uma smo usmerjeni v prihodnost, ko načrtujemo, sanjarimo, ko si želimo. A vsi prihodnji dogodki so že dokončani, obstajajo že vse rešitve; še več, vsi poteki so že določeni in od naše duhovne moči je odvisno, na katero pot bomo krenili – na pot največjega smisla našega življenja: se prepustili, garali in trpeli ter bili na koncu nagrajeni ali bomo živeli v tri dni, po inerciji, nespremenjeno, ne da bi osvajali nove lekcije.
Sedanjost je most, proces med preteklostjo in prihodnostjo. Naše naslednje življenje bo postavljeno v takšne okoliščine, da bomo lahko razumeli nasprotnika na nasprotnem bregu. Ko smo sposobni dojeti in razumeti drugo plat medalje oziroma ko dopuščamo razumevanje, kaj je nasprotnika pripeljalo do tega, kar je počel, se osvobodimo, pa čeprav se še vedno ne strinjamo z njim.

KLJUČ V HIŠAH
Vsaka rojstna astrološka karta opisuje celotno življenje, vključujoč tudi rojstvo, in smrt. Dvanajst astroloških hiš predstavlja 12 življenjskih področij, a že v osmi je opisana naša smrt.
Kaj potem opisujejo preostale štiri hiše? Z njihovo pomočjo si lahko razložimo prednatalno obdobje vsakega posameznika, obdobje od spočetja do njegovega rojstva devet mesecev pozneje.
Preostale štiri hiše opisujejo razvoj duše posameznika od rojstva do smrti in ponovne inkarnacije. Življenje in smrt sta neločljivo povezana, sta prepletena, sta neka kontinuiteta, ko se v trenutku smrti oziroma ob zaključku ene inkarnacije že opisuje naslednja inkarnacija.
Nekateri enačijo smrt s sprehodom skozi tunel. Ta tunel ali predor ali osma hiša v astrologiji opisujejo hkrati smrt, spolni akt in trenutek spočetja, ki mu sledi rojstvo osebe, a šele po prehodu štirih hiš, po desetih lunarnih mesecih oziroma po devetih sončevih mesecih.

GLAVNI ELEMENTI
Pa si poglejmo posamezne dejavnike, ki opisujejo inkarnacije.
1. Saturn kot gospodar karme opisuje preteklo inkarnacijo in nas kot gospodar časa preizkuša v vztrajnosti ter doslednosti – pošilja nam vedno enake lekcije, da jih dojamemo, naredimo in osvojimo, potem sledi nagrada. Njegovo karmo opisujemo kot vzrok in posledico oziroma po načelu: kar si sejal, to žanješ. Saturn v poziciji in dispoziciji opisuje trenutne okoliščine, naše bivanje v tem trenutku prek našega uma in občutij.
2. Dvanajsta hiša in planeti v 12. hiši so vezani na preteklo življenje in predstavljajo sintezo vseh dogajanj preteklega življenja, kjer so opisani vse naše izkušnje, čustvovanja in razmišljanja.
3. Retrogradni planeti opisujejo nedokončane zgodbe, neosvojene lekcije, neopravljene izpite v preteklem življenju. Zdaj imamo prek njih ponovno priložnost, da te lekcije osvojimo. Tega ne smemo dojemati kot breme, temveč kot podarjeno možnost, da s pomočjo dvojnega izkustva osvojimo lekcijo, ki nam omogoča osebno rast.
4. Severna in južna lunarna zanka oziroma aspekti z osjo vozlov opisujejo naše preteklo življenje, konjunkcija pa opisuje predpreteklo in prihodnjo inkarnacijo. Ožji ko so aspekti, izrazitejša je zgodba. Južna lunarna zanka govori o dogajanjih v predpretekli inkarnaciji, o zelo starih izkušnjah ali danostih z močnimi povezavami predpreteklih inkarnacij, in ne o pretekli inkarnaciji.
5. Zadnja Lunina konjunkcija opisuje najpomembnejšo lekcijo duše v preteklem življenju oziroma v predhodni inkarnaciji. Kakšna je ta lekcija, pa nam opiše planet – v znamenju, hiši in aspektih ter v dispoziciji, s katero je bila Luna nazadnje v konjunkciji (planet, ki je za Luno).
6. Seperativni aspekti v orbisu prve stopinje opisujejo dogajanja v preteklem življenju.

VSE JE POVEZANO
Karmična popotnica so poleg retrogradnih planetov tudi vsi težavni, dinamični aspekti in kakovost 12. hiše.
Od tega, kakšna je naša 12. hiša, od pozicije in dispozicije njenih vladarjev in od planetov v njej, je odvisen potek našega zdajšnjega življenja. Dvanajsta hiša predstavlja tudi našo podzavest, neokrnjeno bazo spomina, kjer so shranjeni vsa izkustva, občutenja, zaznave ter spomini preteklih življenj in trenutnega življenja.
Vsakdo izmed nas oziroma naša duša mora skozi karmično popotovanje dvakrat, najprej na ravni našega uma, pozneje še na ravni telesa, najprej moraš ozavestiti, šele nato sledi materializacija sprememb.
Zakaj? Ker način našega delovanja v tem življenju, v tem trenutku determinira podzavest v naslednjem življenju.