Astro

Zgodba o potegavščini, ki nikogar ne pusti ravnodušnega

Staša Horvat - Stasha, avtorica knjige Čarobne zgodbe
7. 8. 2021, 08.38
Posodobljeno: 7. 8. 2021, 08.46
Deli članek:

Nekega dne se je bogat mlad študent sprehajal mimo polj s svojim učiteljem.

Profimedia
revež

Med sprehajanjem sta ob poti opazila plašč in umazane stare čevlje. Predvidevala sta, da pripadajo kmetu, ki je delal v bližini na tamkajšnjem polju. Vedelo se je, da je kmet revež, ki se le s težavo prebija iz meseca v mesec.
Študent je navdušeno z nagajivim nasmeškom na obrazu učitelju predlagal: »Kaj ko bi se malo pošalila z njim? Skrijva mu čevlje in iz grmovja opazujva njegovo reakcijo, ko jih ne bo našel. Zabavno bo!«
Učitelj ga je pogledal z resnim obrazom: »Dragi mladenič, nikoli se ne šali na račun tujih težav. Ker si sam bogat, si lahko privoščiš precej večje zadovoljstvo, kot je to. Zate imam boljšo idejo. Namesto tega naredi nekaj dobrega, na kar boš lahko ponosen. Daj mu nekaj denarja v vsak čevelj. Nato se lahko skrijeva in opazujeva, kako bo reagiral.«
Učenec je storil tako. Z učiteljem sta se skrila za grm v bližini in čakala. Ko je kmet zaključil svoja opravila na njivi, se je vrnil na mesto, kjer je pustil plašč in čevlje. Medtem ko se je obuval, je v čevljih nekaj začutil. Mislil je, da se je v čevlju znašel kakšen list, ki je priletel vanj z drevesa. Vzel je čevelj in v njem odkril bankovec za 100 evrov. Ves začuden je pogledal bankovec, nato pa se obrnil okrog sebe, vendar nikjer ni nikogar opazil.
Bil je šokiran. Na obrazu se mu je narisal velik nasmeh. Denar je spravil v žep in si obul še drug čevelj. Njegovo presenečenje se je zdaj še povečalo, kajti našel je še en bankovec za 100 evrov.
Preplavila so ga čustva. Padel je na kolena in se pričel glasno zahvaljevati. Govoril je o svoji bolni ženi, lačnih otrocih in se s solzami v očeh zahvaljeval nevidnemu, ki mu je poslal denar, da bo lahko rešil svojo družino.
Učenec, ki je vse to opazoval iz grmovja, je bil globoko ganjen. Ob tem se je nasmehnil, saj je kmetu iskreno privoščil in bil vesel zanj.
Učitelj ga je vprašal: »No, bi bil srečnejši, če bi se pošalil s kmetom, kakor si sam želel?«
Učenec mu je odgovoril: »Prav gotovo ne. Hvala vam, da ste me pregovorili. Naučili ste me lekcije, ki je ne bom nikoli pozabil. Zdaj z gotovostjo vem, da je najbolj blagoslovljen tisti, ki daje.«