Astro

Kako pospešiti zdravo hujšanje? To je 9 nasvetov strokovnjakinje …

Minka Gantar
18. 5. 2020, 17.00
Deli članek:

V mladosti se nespametno prehranjevanje niti ne pozna, posledice se opazijo kasneje – ko se ženska približuje meni, je včasih telo že tako iz ravnovesja, da ne zmore več.

Profimedia
K prehrani dodajte živila, ki vsebujejo veliko beljakovin.

Dama, ki je bila do pred kratkim videti še kot zalita roža, postane starikasta, uvela; pozna pa se ji tudi na psihičnem počutju – vedno bolj je utrujena, nejevoljna in raztresena. Zakaj? Ker ji manjka hranil.


9 KORAKOV DO LEPE POSTAVE IN ZDRAVEGA HUJŠANJA

1. korak: uživajte več peteršilja, česna in čebule
Posadite svoj peteršilj, česen in svojo čebulo. Tudi, če nimate lastnega vrta, imate verjetno okensko polico. In – da ne pozabite – semena dajte v lastno slino, da se prepojijo z informacijo, kaj potrebuje vaše telo. Peteršilj, česen in čebula vsebujejo cink, baker, silen in silicij, ki so ključni za razstrupljanje na celični bazi. Ta hranila imajo moč, da iz celic odstranijo hormonske motilce in težke kovine.
2. korak: na dnevnem jedilniku imejte zelje ali ohrovt

Zeljnici pripravite kot solato in ju samo naribajte. V trenutku imate zdravo večerjo; poleg pojejte nekaj skute, ki ste jo začinili s hladno-stiskanim oljem. Videli boste, kako čili boste – tako fizično kot psihično. Naši stari starši so večinoma jedli to hrano.
3. korak: uživajte gobe - vsebujejo krom, ki zmanjša željo po sladkem
Gobe – pojdite v gozd in naberite svoje gobe. Zakaj je Bog skril gobe pod drevesa? Očitno nas je hotel zvabiti ven tudi takrat, ko ni najlepše vreme. Užitek, ko utrgaš svojo gobo, je neverjeten! Gobarji to vemo … in jurčka vsak prepozna. Če si govorite, da nič ne najdete, ne morete najti nič; sploh pa, doma na kavču ne rastejo gobe …, če pa greste v gozd, boste sigurno nekaj našli …, če ne drugega novo energijo!
4. korak: uporabljajte ajdo, ker vsebuje tako vitamine, kot minerale in tudi beljakovine 
To je žitarica, ki je odporna proti škodljivcem in je zato ne škropijo. Ajda je bogata z bioflavonoidi, najmočnejša predstavnika pa sta rutin in kvercetin. Tatarska ajda vsebuje tudi do 50 x več rutina kot navadna ajda. Rutin je učinkovit antioksidant, ki preprečuje nastajanje poškodb na celični membrani, kar pa pripomore k lepšemu videzu vaše kože.
5. korak: uporabljajte laneno seme 
Laneno seme vsebuje fitoestrogene - to so rastlinske snovi, ki vplivajo na stanje hormonov. Ključnega pomena so prav za nas ženske. Poleg tega vsebujejo tudi vlaknine, ki pospešijo čiščenje telesa in zdravo hujšanje.
6. korak: uporabljate hladno stiskana olja
Bučno, olivno, sončnično, orehovo in lešnikovo olje. Govorimo o nerafiniranih oljih. Tako dobimo dobre maščobe, ki so potrebne za celice. Celična membrana je sestavljena iz beljakovin in maščob – 25 % beljakovin in kar 75 % maščob. Če želimo, da naše celice dobro delujejo, potrebujemo maščobe in beljakovine.
7 korak: v svojo prehrano vključite domačo skuto
Skuta je bila od nekdaj osnovno živilo; uživajte kislo mleko, sir in jogurt. Tako boste dobili beljakovine, ker prazen žakelj ne stoji pokonci. In ne pozabite na jajca. Holin je nujen za možgane, vsi vitamini skupine B, ki jih zaužijete z enim jajcem na dan, vam bodo pomagali do občutka, da vse zmorete – tako fizično kot psihično.
8. korak: kaj pa meso?
Sledite sebi. Če se vam upira, potem ga ne jejte; če ga imate radi, ga jejte. Kdor ne uživa mesa, pač potrebuje drug vir beljakovin in to pomeni, da uživa več mlečnih izdelkov, kot so skuta, jogurt in kislo mleko ter jajca. Vse to naj bo na dnevnem jedilniku. Če tega ne uživa, potem naj ima na dnevnem jedilniku stročnice in oreščke. Če vam manjka beljakovin v prehrani, začne telo porabljati za obnovo lastne beljakovine (iz mišic), kar pomeni, da se slej ko prej pozna na zdravju.
Če pa se že odločite, da ne boste jedli nič beljakovin živalskega izvora, potem se res dobro podučite, kje dobite dovolj beljakovin, da ne boste pripeljali svojega telesa na rob bolezni. V mladosti se niti ne pozna, posledice se opazijo kasneje – ko se ženska približuje meni, je včasih telo že tako iz ravnovesja, da ne zmore več. Dama, ki je bila do pred kratkim videti še kot zalita roža, postane starikasta, uvela; pozna pa se ji tudi na psihičnem počutju – vedno bolj je utrujena, nejevoljna in raztresena. Zakaj? Ker ji manjka hranil.
9. korak: sol
Ne pozabite na sol. Solni cvet je taka sol, kakršno da morje. Tako dobimo dva osnovna minerala natrij in jod in s tem vzpostavimo »kemizem« v telesu. Tako lahko hormoni delujejo nemoteno in s tem se pospeši razstrupljanje telesa in zdravo hujšanje