Astro

Po živčnem zlomu in depresiji zvezdnica povzročila lepotno revolucijo

Ana Kos, BZ
16. 4. 2020, 13.33
Deli članek:

Zaradi pevke in manekenke Twiggy so ženske v šestdesetih letih prejšnjega stoletja norele za izrazitimi trepalnicami, v devetdesetih so si vse želele materinega znamenja, kot ga ima nad ustnico Cindy Crawford, v zadnjem desetletju pa je lepotno revolucijo s svojimi košatimi obrvmi sprožila Angležinja Cara Delevigne, ki je več kot le lep obraz.

Profimedia
Cara Delevigne

V svetu mode ji zagotovo ni uspelo le zaradi obrvi, so ji pa vsekakor pomagale, saj je bila nekaj posebnega v času, ko so si jih ženske pulile do onemoglosti in si jih celo pobrile, da so si jih nato lahko v želeni obliki narisale s svinčnikom. Tudi zaradi 27-letnice industrija, povezana z obrvmi, danes cveti.

»Lepota prihaja od znotraj«

Čeprav pol sveta nori za lepo Angležinjo, Cara pravi, da prava lepota prihaja od znotraj. Zato tudi svojih posebnih obrvi ni nikoli cenila. »Vse ženske v moji družini imajo močne obrvi. Ko sem bila mlajša, mi zanje ni bilo mar, zdaj pa sem jih sprejela in skrbim zanje,« pravi Cara, ki ji je mama Pandora prepovedala, da bi si obrvi pulila. Dober lepotni nasvet je dobila tudi od svoje botre, dive Joan Collins, ki ji je položila na srce, naj svoj obraz vedno zaščiti pred soncem.

Cara prihaja iz znane in premožne angleške družine, ki je povezana celo s kraljevo družino (njena babica je bila asistentka princese Margarete) in bi lahko na lovorikah svojih prednikov več kot udobno spala, a lepotica ne spada med lenuhinje. Leta 2009 je podpisala prvo pogodbo z modno agencijo, leta 2012 in tudi 2014 pa je bila na britanskih modnih nagradah razglašena za manekenko leta. Prvič je pred profesionalnim fotoaparatom stala, ko ji je bilo deset let, in sicer za italijansko revijo Vogue, po modni brvi pa se je prvič sprehodila za Burberry na londonskem tednu mode leta 2011. To je bil njen veliki preboj. Leto pozneje so jo na newyorškem tednu mode najeli za kar devet modnih revij, med drugim je predstavljala oblačila Donne Karan, Oscarja de la Rente in Caroline Herrera. Caro je takrat spoznal ves svet.

NGC
»Kot otrok sem mislila, da moram biti pridna in močna, ker je bila moja mama šibka.«

Njen boj z depresijo

Kljub privilegiranemu življenju pa zvezdnica zelo dobro pozna tudi temne plati. Njena mama je bila odvisna od heroina in zdravil na recept, kar je zaznamovalo njeno otroštvo. »Velikokrat je bila bolna in v bolnišnici. Mnogokrat je tudi dalj časa ni bilo doma. Nisem vedela, kje je,« je povedala Cara, ki je kot najstnica zbolela za depresijo. »Svoja čustva sem znala dobro skriti. Kot otrok sem mislila, da moram biti pridna in močna, ker je bila moja mama šibka. V najstniškem obdobju pa sem zaradi hormonov in stresa v šoli, kjer sem se trudila zaradi staršev, doživela živčni zlom,« je razkrila Cara in dodala, da je bila depresija na trenutke tako huda, njena čustva tako boleča, da je z glavo udarjala ob drevo, da bi izgubila zavest. Cara pa je imela kot otrok še eno težavo – motnjo dispraksijo, ki povzroča težave z gibanjem, koordinacijo, organizacijo in učenjem.

Navdušila tudi Mitjo Okorna

Dejstvo, da ji je kljub vsemu uspel preboj v svet mode, kjer je delala za največje znamke, priča o njeni močni volji. Postala je ena najbolje plačanih manekenk sveta, a se je kljub temu odločila, da stopi korak nazaj in se posveti filmski karieri. Lepotico smo videli v več zelo znanih filmih – Ani Karenini, Valerianu in mestu tisočerih planetov ter v Odredu odpisanih, igrala pa je tudi v filmu, ki ga je režiral naš režiser Mitja Okorn, Life in a Year z Jadenom Smithom. Po snemanju se je Mitja na družbenih omrežjih svojima dvema zvezdnikoma ganljivo zahvalil: »Cara in Jaden, zahvaljujem se vama, da sta pripomogla k temu, da je to postala najlepša izkušnja v mojem življenju.« »Ta film bo uspešen, naučili se bomo, kaj pomeni biti zaljubljen, in kaj počnemo, ko smo zaljubljeni, ko dajemo vse in ničesar ne pričakujemo v zameno,« mu je odgovorila Cara, ki je javno priznala, da je biseksualka. Njeno srce že nekaj časa bije za igralko in manekenko Ashley Benson.

Profimedia
»Naučili se bomo, kaj pomeni biti zaljubljen, in kaj počnemo, ko smo zaljubljeni, ko dajemo vse in ničesar ne pričakujemo v zameno.«

Tudi njo napadel Weinstein

Producent Harvey Weinstein, ki ga je več žensk obtožilo spolnega napada in ga je porota februarja spoznala za krivega spolnega napada in posilstva tretje stopnje, je Cari sicer svetoval, naj svojo spolno usmerjenost skriva, saj ji kot lezbijka v Hollywoodu ne bo uspelo. Ni ga poslušala, tako kot ga ni poslušala v njegovi hotelski sobi, ko je od nje na sestanku za vlogo v filmu zahteval, naj poljubi neko neznanko, ko je hotela oditi, pa jo je zadržal in ji poskušal na usta pritisniti poljub. »Zaustavila sem ga in zapustila sobo. Kljub temu sem dobila vlogo, še vedno mislim, da mi jo je dal zaradi incidenta v hotelu. Počutim se grozno, da sem posnela film, ker čutim, da si vloge nisem zaslužila. Z javnim priznanjem sem omahovala, ker nisem hotela škoditi njegovi družini. Počutila sem se krivo, kot da sem jaz naredila nekaj narobe,« je razkrila lepotica, ki v svetu filma postaja vse bolj zaželen obraz. Trenutno snema triler Punk.