Astro

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ostali sami ...'

Danica Lončarič
9. 4. 2020, 10.45
Posodobljeno: 9. 4. 2020, 11.00
Deli članek:

V življenju ni vedno vsem usojeno, da živijo srečno do konca svojih dni s tisto pravo ljubeznijo v pravem odnosu. Nekaterim žal usoda na takšen ali drugačen način prepreči tisti famozni »za večno skupaj«.

Profimedia
žalostna ženska

In vedno se vse vrti okoli ljubezni. Kakšna naj bi bila, kako naj jo vzdržujemo, kako naj jo privabimo ...  a odločila sem se pisati vsem tistim, ki niste več v razmerju in ste ostali brez partnerja. 

Pravega, tistega edinega partnerja ste lahko izgubili v ločitvi, nesreči, ob nenadni smrti. Lahko ste ga izgubili zaradi druge osebe, slabe komunikacije ali pa se je vajin odnos skozi leta ohladil, ker nista vlagala časa in energije vanj.
Pomembno je vedeti, da je za vsakega izmed nas lasten razlog za prekinitev zveze najhujši. Vsi, ki enkrat ostanemo sami, smo v enakem procesu, ki pa ga je treba strukturirano preživeti, delati korak za korakom in ne čakati na kavču, da čas opravi svoje.


Zavedajte se, da je bil »pravi partner« točno in samo za tisti čas, ko je bil!


Srce se zaceli s pravim procesom
Čas lahko mine, a če se mi ne spremenimo, lahko v naše življenje privabimo samo enake čustvene razvaline, kot smo mi sami. Če pa ta čas izkoristimo in iz sebe naredimo najboljšo verzijo nas samih, k sebi privabimo točno takšnega partnerja, kot si ga zaslužimo.
Seveda se vsak razpad odnosa razlikuje, zato vam v nadaljevanju predstavim dva procesa, ki vodita k hitrejši ozdravitvi.
1. SMRT - DOVOLITE SI ŽIVETI NAPREJ 
Tokrat vam pišem dejansko iz osebne izkušnje, saj sem pred dvema letoma in pol tudi jaz izgubila moža. Še kako dobro tako vem, kako je, ko se vam v trenutku zruši cel svet, vsa vaša prihodnost v trenutku postane brezpredmetna in ne veste, kdo ste in čemu pripadate.
Sama sem za trenutek celo izgubila svojo identiteto, saj sem verjela, da bom do konca svojih dni njegova žena, in iskreno sem se veselila starosti z njim. A je žal usoda imela drugačne načrte.
Dovolila sem si žalovati na SVOJ način in se nisem obremenjevala, kaj bodo rekli drugi, saj imajo drugi vedno kaj za povedati. Če bi sedela doma, bi me nagnali ven, če bi šla ven, bi rekli, da se to ne spodobi. Zato sem svojo usodo vzela v svoje roke in »strukturirano« žalovala. Tako je, jaz sem prevzela kontrolo nad svojimi čustvi in jaz sem sebe pripeljala do tukaj, kjer sem danes. Sem ljubljena in srečna!
1. faza: faza žalovanja
Ko gre za smrt, je proces »ozdravitve« precej zahtevnejši. Vsekakor si morate najprej vzeti čas za žalovanje in tako iti skozi proces ob izgubi svojega partnerja. Ta zahteva čas in veliko volje, vendar si ne dovolite, da se ujamete in žalujete v nedogled. Postavite si jasen cilj, določite si termin, da bo žalovanje potekalo naravno, v tistem času pa počnite, kar vas je volja. NE OZIRAJTE SE NA DRUGE!!!
Vaše žalovanje je vaš proces in pomembno je samo vam, na kakšen način ga boste preživeli. Dovolite si živeti naprej, saj niste umrli vi!
2. faza: faza zastavljanja novih jasnih ciljev
Pomembno je, da si v obdobju žalovanja zastavite jasne in nove cilje ter jih časovno opredelite. Priporočam tudi, da ta čas izkoristite in dobite jasen uvid, kakšne so vaše vrednote in kdo so vaši resnični prijatelji. Zavedajte se, da vašega življenja ni konec. Čez čas boste ugotovili, da ste dobili priložnost za novo življenje.
3. faza: faza zmenkarij
Dovolite si iti na zmenke, ne glede na to, kako čudno in neprijetno vam morda bo. Pojdite iz svoje cone udobja in si racionalno zamislite, kakšnega partnerja si točno želite. Pri tem bodite specifični do najmanjše potankosti. A ves čas delajte tudi na sebi: družite se, berite knjige, potujte, spoznavajte nove ljudi, dovolite si biti drugačni, kot ste bili prej. Kdo ve, mogoče spoznate svoje nove plati.
In nazadnje zavedajte se tudi tega, da bo vaš/-a pokojni/-a partner/-ka vedno živel/-a v vas. Vaši možgani so ustvarili čustva – ljubezni, ki jo imate v sebi, vam ne more vzeti nihče.

Pomembno je, da je vaša naslednja ljubezen popolnoma nova zgodba, zato je nikar ne primerjajte s prejšnjo. 

2. LOČITEV - TREBA JE ODRASLO SPREJETI TUDI SVOJ DEL ODGOVORNOSTI 
Vsaka oseba nam že na začetku odnosa pokaže, kakšna je, a smo mi od zaljubljenosti slepi! Seveda pa skozi leta v nekaterih odnosih pride tudi do spremembe pri partnerju. Ljudje se ohladijo, ne vnašajo novosti v razmerje, ne komunicirajo. Smrt za razmerje je SAMOUMEVNOST, ko dejansko vemo, da nas partner ljubi in se zanj ne trudimo več ali obratno.
a) Sprejmite svoj del odgovornosti
Za ločitev oziroma razhod je lahko kar nekaj razlogov. Če vas je partner zapustil zaradi druge osebe, se za to nikar ne krivite, a vseeno odraslo sprejmite odgovornost za razhod. Pomislite, kdaj se je vajin odnos začel ohlajati in kakšne znake vam je partner kazal.
b) Proces žalovanja – ne izgubljajte energije z maščevanjem
V odnos morata oba vlagati čas in energijo ter že pri prvih znakih pomanjkanja komunikacije in pozornosti, ki seveda mora biti razumska in v mejah normale, reševati zadeve sproti.
A vseeno, ko pride do razhoda, je proces podoben kot pri izgubi oziroma žalovanju, le da je tokrat lahko vse krajše, saj smrt pride v trenutku, ločitev se pa vleče nekaj časa. Med ločitvijo lahko med partnerjema nastane veliko jeze, ki pa lahko prav tako rodi željo po maščevanju. V oboje mnogi tudi vložijo veliko truda.
c) Če dva nista za skupaj, naj ne trpijo otroci!
Če imate otroke, vas lepo prosim, bodite odrasli in vedno imejte v mislih, kakšno podobo jim kažete. Prosim, pomislite nanje in na to, kakšna sporočila jim puščate ter koliko travme jim bo vse skupaj prineslo.
d) Spoznavanje sebe
Vsekakor je ločitev čas, ko lahko tudi sami sebe spoznate. Zadajte si nove cilje. Analizirajte, kakšni ste bili vi v odnosu, in bodite kruto realistični do sebe. Naučite se čim več iz te lekcije, ker, verjemite, prinesla vam je veliko, od vas je odvisno, koliko boste zrastli iz celotne situacije.


KAKO V NOVO ZVEZO? 
Danes, v poplavi raznih internetnih platform, je dostop do novih zmenkov bistveno olajšan, a vseeno bodite do sebe realni. Ne iščite novega partnerja samo po videzu, še posebno ne zaradi »maščevanja« bivši zvezi. Iščite partnerja, ki bo imel vrednote, podobne vašim.
Ko rečem, iščite, s tem ne mislim, da vzamete lupo in hodite po svetu, kot da ste nekaj izgubili, temveč bodite odprti in pripravljeni za vso novo, kar prihaja k vam.
Zlata pravila zmenkov
1. Na zmenkih bodite sproščeni in točno takšni, kot ste.
Maske prej ali slej padejo in ne želite si, da vaše novo razmerje kmalu razpade, ker ste na začetku govorili, da ste nekaj, kar se kasneje izkaže, da je laž.
2. Na zmenkih ne govorite o svojih bivših!
Nikogar ne zanima, kakšna so bila naša prejšnja razmerja. Vsaj ne na začetku, ko se spoznavamo! Dovolite si v celoti spoznati to čudovito osebo, s katero si delita skupne trenutke.
Pravijo, da za vsakim dežjem zasije sonce, in res je tako. A vseeno med dežjem ne hodite brez marele. Poskrbite zase, izkoristite ta čas ter vložite ogromno ljubezni vase.
Le tisti, ki ima sebe iskreno rad, lahko sprejme in da ljubezen, zato si vsak dan v ogledalu recite »RAD/-A SE IMAM!«


Tri magična vprašanja za prvi zmenek:
1. Kaj je tvoja strast? (Kaj v tebi prebudi čustva, kaj ti daje energijo …)
2. Kaj si kot otrok sanjal/-a ali želel/-a, ko boš velik/-a?
3. Kam bi šel/šla na svoj sanjski dopust? (Opazujte, kako se vidijo v bodočnosti in kako si ob vas predstavljajo prihodnost.)