Astro

Polnjenje z energijo ni čarovnija - preverite 7 načinov

Nataša O. Žurej
18. 10. 2021, 09.09
Posodobljeno: 18. 10. 2021, 09.33
Deli članek:

Življenjska energija niha. Enkrat ste bolj polni navdušenja, drugič utrujeni. Astrologi to pojasnjujejo z vplivi planetov, vedeževalci z vpogledom v energije, najboljši pa je celostni pristop, ki vključuje telo, čustva, um, duha in vplive okolice.

Profimedia
vitalnost

Utrujenost, nemoč, obup, agresija, slab imunski sistem … to je nekaj težav, ki se vas lotijo, ko je pretok življenjske energije slab, moten, blokiran.
Veselje, lahkotnost, radost do sebe in življenja, optimizem … se umaknejo. Poglejte, kako prepoznate vir težav in kako do več življenjske energije.

RAZLIČNA OBDOBJA
Vsako obdobje življenja ima svoje značilnosti, povezane z ravnjo življenjske energije. Otroci je imajo na pretek, najstniki so pogosto bolj melanholične narave in na prvi pogled brez energije, v času zorenja in študija jo postopoma odkrijejo in pokažejo navzven, tako oseba poveže svoje osebne interese in potrebe in se vključi v družbo z delom in druženjem. Tudi zaljubljenost odpre vrata ogromni količini energije, entuziazma, takrat imate občutek, da zmorete vse. Zrelo obdobje prinese vsakemu kaj drugega, odvisno od preteklih izkušenj in dela.

profimedia
Vsako življenjsko obdobje ima svojo raven energije.

VPRAŠANJA
Ko nam življenjske energije primanjkuje, to čutimo in pogosto sami sebi postavljamo vprašanja, da bi nam odgovori nanje pojasnili prave vzroke.
In kje je ostala zaprta ali skrita vaša življenjska energija? Vam je zmanjkalo motivacije za delo, življenje, akcijo? Ste se izčrpali ob pretiranem delu in obveznostih? Vas partnerstvo izčrpava? Ali imate vse več novih obveznosti, kot starš, kot zaposleni ali v kateri izmed svojih drugih številnih vlog, ki ste jih v življenju sprejeli? Znate sebe postaviti na prvo mesto? Ste zadovoljni v okolju, kjer živite? Ste zadovoljni s spolnim življenjem? Vas bremeni trenutna situacija, finance, skrbi za bližnje?

Ko potrebujete več energije, si odgovorite tudi na tale vprašanja: Zahtevam od sebe preveč? Ali skušam biti popoln za druge? Si vzamem dovolj časa zase in svoje telo? Ali poznam ter upoštevam svoje želje, interese, potrebe?
Ne glede na to, kaj ste si odgovorili, rešitve, kako do več življenjske energije, obstajajo. Izbrali smo jih sedem, vse so preproste, na vas pa je, da si izberete tisto, ki vam je najbolj pisana na kožo. Zna se celo zgoditi, da boste v postopku vračanja življenjske energije tja, kamor spada – v vas –, neizmerno uživali.

SEDEM NAČINOV IN POTI
1. Razstrupljanje telesa za dvig življenjske energije

Profimedia
Pijte vodo

Zakaj je to tako bistveno? Kadar telo ne zmore več samo odvajati strupov, jih kopiči kot balast nekje v telesu, kjer nastaja motnja obtoka. Življenjska energija se mora nakopičeni snovi izogibati, sčasoma se pretok zmanjša. Razstrupljanje za telo pomeni odplakovanje toksinov, pri čemer telo potrebuje dovolj vode, včasih pa je potrebno tudi »topilo«, nekaj, kar pomaga pri razstrupljanju.
Kako veste, da telo potrebuje razstrupljanje? Vneta prebavila (želodec, črevesje, hitra ali počasna prebava, napenjanje …), vnetja v čeljustih (odmrli zobje, afte …), vneti in boleči sklepi ali trda mesta v mišicah, trde mišice, raztrganine …
Kaj lahko storite? Pijete dovolj vode, bazičnih tekočin ali antioksidantskih napitkov (zelene alge, bazični prašek, soda bikarbona …), spremembe v prehrani (opazujte, kaj vam daje energijo in kaj vas morda bolj izčrpa), uporabljajte kurkumo, ingver, česen, čebulo. Upoštevajte tudi priporočila za redni tedenski post glede na lunine mene.

2. Prostor, v katerem živite in delate, vam kaže, kako do več življenjske energije

kd
Preverite prostor, v katerem se največ zadržujete

Energije prostora vas lahko podprejo ali ovirajo. Preverite prostor, kjer se največkrat zadržujete.
Sedite v en vogal in opazujte svoje misli, občutke. Vam je prijetno? Vas nekateri predmeti jezijo? Dajte pozornost na tisto, kar vam je lepo, in spremenite tisto, kar vas utesnjuje, zapre. Odstranite nepotrebne predmete, ne potrebujete jih samo zato, da brišete prah z njih in da vas kot spomini držijo v preteklosti – da vam blokirajo življenjsko energijo. Prestavite pohištvo tako, da vam bo všeč in bo funkcionalno.
Pomladni dnevi so tudi idealni za čiščenje krame iz doma – vsega, česar ne uporabljate že dlje časa, pokvarjeni predmeti, ki vas jezijo … vse to vam jemlje energijo.
Po čiščenju uporabite naravna eterična olja ter naravne spreje za prostor. V spalnici uporabite barve, ki vas ponoči podprejo (bela, zelena, modra, vijolična …)
Za vsak prostor so pomembna tudi vsaj osnovna dognanja feng šuj. Preverite, kako so zastopani osnovni elementi: les, ogenj, zemlja, kovina in voda v prostorih? Če imate preveč ognja, aktivne jang energije (rdeče, oranžne, rumene barve), si v teh prostorih težje spočijete. Dodajte prostoru svetlobo, da preženete temačnost in počasne, zaspane energije.


3. Ali je spanje pomembno za vašo energijo?

Profimedia
Dobro spanje je pomembno

Vsak ima svoj vzorec optimalnega spanja, vsem pa je skupno tole: spanec ima različne globine in vsaka faza spanja ima vpliv na regeneracijo in razstrupljanje celic in organov telesa. Če je moteno spanje, je motena presnova in razstrupljanje telesa je manj učinkovito. Zato: pravočasen odhod v posteljo poskrbi, da imate več življenjske energije zjutraj.
Če težko zaspite, si naredite pred spanjem metin ali sivkin čaj. Z nežnim oljem ali naravno kremo pa si zmasirajte predel obraza, senc, za ušesi in zatilje z vratom.
Vsaj uro pred spanjem se izogibajte televiziji, telefonu, računalniku, da se dušne energije umirijo, in sprostite tok zdravilnih energij.

4. Življenjska energija in čustva

Profimedia
Preverite svoja čustva

Preverite, kaj bolje opisuje vaša vsakdanje stanje.
1.  Jeza, žalost, zamera, ljubosumje, posesivnost, nestrpnost, nezadovoljstvo, bes, panika, vznemirjenost, zaskrbljenost, obup, brezbrižnost, odpor, sram, krivda, obžalovanje, sovraštvo, gnus, dvom, zavist, šok, nemoč …
2.  Ljubezen (tudi do sebe), mir, pomirjenost, veselje, navdušenje, radost, sreča, optimizem, privlačnost, poželenje, občudovanje, radovednost, hvaležnost, ponos, zmagoslavje, vzhičenost, zanimanje, upanje, zabavanje, užitek, prijaznost, zaupanje, presenečenje, pogum …
Povsem normalno je, da čutite različne stvari, kadar pa vas občutki iz prve skupine preveč obvladujejo, postanejo vaše energije težke in goste. Svoje vzorce delovanja lahko spremenite z uporabo afirmacij, lahko pa si poiščete pomoč. Če občutki iz prve skupine močno prevladujejo, priporočam kakšno terapijo, s katero lahko odpravite vzroke nezadovoljstva in prepoznate in sprejmete sebe in svoje talente.
Iz slabega počutja vas vodi tudi dobro, poglobljeno dihanje. Vdih – telo dobi kisik in energijo, izdih – telo odda neuporaben zrak in staro energijo.

Če se ne počutiš dobro, je najbolj pomembna stvar, da dihaš! (mojster Murai)


5. Meditacija

rz
Meditacija je vsestransko koristna

Meditacija je še en preprost način, kako do več življenjske energije. Strokovnjaki dokazujejo, da zmanjšuje stres in odlično vpliva na možgane. Z redno meditacijo okrepite sprejemanje dobrih energij in počutje, umirite napetosti, izboljša pa se kvaliteta spanja. Vse to vodi do več energije za življenje.

6. Masaža prstov na rokah za sprostitev življenjske energije

Dreamstime
Prsti so pomembni

Masaža prstov balansira meridiane in notranje organe in spodbudi kroženje energije na najbolj enostaven način.
Že iz davnine obstaja med ljudmi potreba po notranji harmoniji, ki se zaradi doživljanja, zaradi čustvenih bremen hitro poruši. Na Japonskem je pred malo več kot sto leti mojster Jiro Muraj oživil starodavna znanja in jih združil v tehniki jin šin juitsu – pomeni način zdravljenja, uravnovešanja telesa, uma in duha z uporabo rok in vodi do več življenjske energije. Tehniko z lahkoto uporablja vsak. Med izvajanjem se sprosti nakopičena napetost po telesu.
Postopek
Z eno roko objamete najprej palec druge roke, trikrat vdihnete in izdihnete in opazujete občutek v prstu. Izvajanje naj traja 1–2 minuti, če pa ste v stiski s časom, bo trikrat dovolj.
Nadaljujete na vsakem naslednjem prstu posebej, opazujete toploto, segrevanje, premikanje življenjske energije, utrip v prstu, počutje telesa. Dihanje pretok spodbudi.
Pritisnete na dlan oziroma v njeno središče.
Poiščite udobno lego držanja. Če je nujno, ste v stiski, bolečini, stresu, naredite na vsakem prstu in na dlani po tri vdihe, vse skupaj torej 36 vdihov. Zares preprosto in hitro do življenjske energije.

7. Upoštevajte bioritem, ritem dneva, tedna, meseca, letnega časa …

dreamstime
Čari letnih časov.

Večina ljudi ima svoj ritem dneva. Jutro je tisti del dneva, ko je na voljo jang, aktivna energija za delo in življenje. Proti večeru so energije boj umirjene, jin, pasivnejše. Dejavnosti poskusite prilagoditi temu ritmu. Mesečni ritem je cikel Lune – rast in pojemanje. Tudi letni časi so kot vdih in izdih: na pomlad in poletje se obračamo navzven, proti jeseni in pozimi pa navznoter. Imejte čas za akcijo in čas za umirjanje. Čas za druge in čas zase. Čas za načrtovanje in čas za izvrševanje.

Ste našli svojo pot, kako do več življenjske energije? Potem je čas za spremembe. Dihajte s svojim ritmom, z naravo in uživajte.