Kozorog

Ko pade na tla, pade do dna

S.N.Č.
25. 12. 2017, 19.20
Deli članek:

Kozorog je sam sebi nasprotujoč: zavito rogovje in ribji rep imata vsak svojo vlogo – po eni strani teži k višinam, po drugi ga vleče v temne globine.

Profimedia
Ker kozorog pleza vse višje, se pojavi težava, ko pripleza na vrh …, kajti od tam se ne da splezati nikamor več. A naj leti še tako visoko, kadar pade, pade zelo nizko.
Vladajoč planet: Saturn; dan v tednu: sobota; element: zemlja; barva: temno siva, temno rjava; drag kamen: ametist, turkiz; kovina: svinec; žival: koza; drevo: bukev; roža: vijolica, marjetica.

Pripravljeni so na vse vrste izzivov in se ne ustavijo že pri prvi oviri, ampak se postopno izgrajujejo skozi vztrajne napore in številne izkušnje.

Kozorog je stalen in temeljit, zanesljiv in trden, obenem pa le redko zadovoljen s svojimi dosežki.

Razlogi

Glavni razlog za njegovo zapetost je ledeno hladni Saturn, ki v astrologiji skrbi za omejitve, ločevanje, duševno trpljenje in skušnjave, pa za težnjo po oblasti. Njegove dobre lastnosti pridejo najbolj prav asketom in vsem tistim, ki so se za dosego čim višjih ciljev sposobni in pripravljeni odpovedovati ter žrtvovati.

Kozorog je tip velike ambicije in preokupiranosti z lastnim uspehom. V svoji naravi ima veliko željo po nadrejenem položaju, istočasno pa je zelo nestrpen do vsake avtoritete in nadvlade nad njim. Priskrbeti si želi najvišji mogoči socialni položaj in vlogo prevladujočega, pri tem pa se bolj kot kdorkoli drug trudi korektno in dosledno opraviti svoje obveznosti. Toda njegove želje so pogosto megalomanske, sam pa za dosego njihove izvršitve ne izbira sredstev, predvsem zato ker ne vidi svojih meja. V takih trenutkih pride na sceno Saturn, ki ga spusti na realna tla, včasih celo čisto do dna.

Sodnik

Njegova zahtevnost je visoka, kar pa bolj velja za poslovno področje kot za zasebno življenje in izbiro partnerja, saj se precej hitro zadovolji z ustaljenim prototipom, od katerega pričakuje oboževanje ter priznavanje veličine in moči, neredko tudi pokornost.Ker je sposoben vsakršnega odrekanja, enako pričakuje in zahteva tudi od drugih, pri čemer nikakor ne trpi lenobe in neodgovornosti. Veliko razmišlja o sebi. Pri tem je kritičen in se zaveda svojih pomanjkljivosti, vendar ne mara, da ga nanje opominja kdo drug. Želi si doseči, da bi ga drugi spoštovali, a ne za vsako ceno – sam sebi je najbolj strog sodnik.

Kozorog ne mara sprememb, razen tistih, ki vodijo k izboljšavam, in tistih, ki izpolnjujejo njegove želje. Čeprav je po naravi zelo varčen, pa mu ni škoda denarja za vse tisto, kar mu bo prineslo udobje in ugodje. Ima zelo pretanjen okus, obožuje dragocene in drage stvari ter stare ali unikatne predmete, zelo ceni pravo umetnost.

Toda naj ga občudujemo ali sovražimo, moramo kozorogu priznati, da nam njegova trdnost pogosto pride prav, ker je tip človeka, pri katerem vedno vemo, pri čem smo, in od katerega lahko pričakujemo stalnost, konstruktivnost, zanesljivost in lojalnost.