KAKI

Učinkovito proti prehladu - pojejte kaki!

V. M.
22. 10. 2017, 21.00
Deli članek:

Na pohodu so prehladi, pred katerimi pa se lahko zaščitite tudi z uživanjem zdravih živil. V teh jesenskih mesecih si le privoščite kaki, katerega vitaminska sestava bo povečala vašo odpornost.

Arhiv Svet24
Kaki

Da bi v hladnejših mesecih ostali zdravi, je potrebno okrepiti imunski sistem. V primeru padca odpornosti smo namreč veliko bolj dovzetni za prehlade, zato je za ustrezno krepitev dobro preventivno poskrbeti z vitaminsko bogato hrano.

Pexels
Afričani kaki uporabljajo za zdravljenje krvavečih dlesni.

Med sadeže, ki so še posebej dobrodošli v hladnih dneh, ko so na pohodu virusi in prehladi, sodi kaki. Zlato jabolko se namreč ponaša  s pravo zakladnico vitaminov, zaradi česar velja za zdrav sadež, ki ugodno vpliva na delovanje organizma. Kaki vsebuje veliko mineralov, vlaknin in vitaminov. Če ga postavimo ob bok jabolku, lahko ocenimo, da vsebuje kar petkrat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A. Poleg vitamina B1 in B2 je ta vitaminska bomba bogata tudi s pektinom, taninom, kalijem, kalcijem, fosforjem in železom.

Pexels
Popolnoma zrel kaki pomaga pri zaprtju.

In kako njegove zdravilne učinkovine vplivajo na naše zdravje? Ne le, da kaki krepi imunski sistem, odličen je tudi za razstrupljanje organizma, poživitev, zniževanje visoke temperature, prav tako pa pomaga tudi pri prebavi in koristno vpliva na ledvica, jetra, oči, kožo, lase, dlesni, zobe in kosti. Ker vsebuje veliko antioksidantov, ugodno vpliva tudi na infekcije in vnetja.