Zdravje

Orehi za boljše zdravje in več kot okusno razvajanje

Zoran Franc
21. 10. 2017, 13.00
Deli članek:

Skrita jedrca v trdi oleseneli lupini, ki smo jih večinoma že pobrali, bodo, če so se lupine že posušile, kmalu pripravljena na luščenje. Orehi veljajo za izjemno zdravilno živilo.

Dreamstime
Ena pest orehov na dan lahko prepreči številne zdravstvene težave.

Orehi vsebujejo številne zdrave maščobe, vlaknine, beljakovine, antioksidante pa tudi vitamine in minerale. Pomembno je poudariti, da veljajo za najboljši vir rastlinskih maščobnih kislin omega 3. Tako bomo že s pestjo orehov odlično pripomogli k varovanju zdravja.

SUPER 5 ZDRAVILNE LASTNOSTI

HOLESTEROL

Ena pest orehov na dan pomaga znižati raven maščob in holesterola v krvi, zavira nastanek srčno-žilnih obolenj in deluje protivnetno.

POMIRJAJO Orehi sproščajo in pomirjajo zaradi dokaj velike vsebnosti aminokisline triptofana, ki v telesu sprošča hormon ugodja serotonin.

ZA SRCE Aginin spodbuja nastajanje dušikovega oksida, ki pripomore k temu, da arterije ostanejo prožne in omogočajo dober pretok krvi skozi srce.

ZA ŽELODEC Zelene lupine orehov, ki jih namočimo v domače žganje, so znano domače zdravilo za številne želodčne težave.

OREHOVO OLJE Odlično se obnese v kulinariki, uporabno je tudi v zdravilstvu. Pomaga pri uravnavanju telesne teže, čisti kri in spodbuja delovanje ledvic.

VIR ZDRAVJA

Dokazano pozitivno vplivajo na naš srčno-žilni sistem, prav tako znižujejo nivo slabega holesterola v telesu. Uživanje orehov priporočajo tudi sladkornim bolnikom, saj pomaga preprečiti številne zaplete, ki so možni pri sladkorni bolezni. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin z orehi hitro potešimo lakoto, prav tako lažje uravnavamo telesno težo.

JESENSKA SOLATA

Priprava te okusne in zdrave jesenske solate vam ne bo ukradla veliko časa, prepričani pa smo, da vas bo jed popolnoma navdušila. Za 4 osebe potrebujete: 1 glavo solate po izbiri, 30 g camemberta, 2 hruški, 1 limono, 1 kislo smetano, olivno olje, dobri dve pesti sesekljanih orehov, sol, poper. Priprava: solato operite in natrgajte na poljubno velike koščke; hruški narežite na poljubno velike rezine; sir narežite na za grižljaj velike kocke. Limonov sok pomešajte s kislo smetano, olivnim oljem, soljo in poprom. Z mešanico prelijte solato in premešajte.  

OREHOVA OMAKA

Servirate jo lahko ob različnih pečenkah, kuhanem govejem mesu, mesnih štrucah … Potrebujete: 1 čebulo, 2 stroka česna, 70 g orehov, nekaj listov bazilike, tri vejice peteršilja, 10 g masla, 300 ml smetane za kuhanje, 1 žlico limonovega soka, poper. Priprava: čebulo, česen in orehe najprej dobro sesekljajte; enako storite z baziliko in peteršiljem. V kozici segrejte maslo in najprej popražite čebulo; ko postekleni, dodajte česen in orehe. Pražite tri minute in prilijte sladko smetano. Kuhajte pet minut, nato vmešajte še baziliko, peteršilj, limonov sok in poper.