Dobro je vedeti

Domači pripravek, ki bo zacelil žulje

R.V.
21. 10. 2017, 11.00
Deli članek:

Kako nadležni so žulji, zlasti ko obujemo nove superge, potem pa jih moramo zaradi poškodovane kože postaviti v kot! Da se bo boleče mesto hitreje zacelilo, si pomagajte z naravo.

Preden obujete nove čevlje ali tiste, ki vas največkrat ožulijo, si noge namažite s čisto navadnim dezodorantom v stiku in tako naredite konec nadležnim žuljem.

Žulj natrite s kamiličnim čajem. Tri čajne vrečke namočite v pol litra vode in pustite stati deset minut. Zatem vmešajte še žličko sode bikarbone.

Zakaj sploh nastane žulj? Zaradi trenja zgornje plasti kože z obutvijo. Pod kožo se začne nabirati limfna tekočina; večja ko je sila trenja, večji žulj lahko nastane. Da bi se začel žulj čim prej celiti, je pomembno, da se preobujete in tako preprečite nadaljnje draženje kože na prizadetem mestu. Obujte zračno obuvalo, takoj ko je mogoče, pa bodite kar bosi. Pod žuljem bo namreč nastala nova koža, tekočina v mehurčku se bo počasi vpila, povrhnjica pa se bo posušila, opazili boste, da se je sčasoma začela luščiti.

KAKO POSPEŠITI CELJENJE

Kadar se nam stopala preveč potijo, pomaga redno nanašanje pudra v prahu. Nosite bombažne nogavice in kakovostno obutev iz naravnih materialov.

Če so vam ljubi domači pripravki, se lahko tudi razkuževanja žuljev lotite z domačo lekarno. Žulj lahko denimo očistite kar z jabolčnim kisom, ima namreč antibakterijske lastnosti in preprečuje okužbe. Kis preprosto kanite na vato, nato pa z njo nežno očistite kožo.

NAPOTKI ZA ZDRAVILNI PRIPRAVEK

Strok česna strite v manjšo skodelico. Pokapajte z limonovim sokom in dodajte žličko posušenih kamilic. Sestavine dobro premešajte. Pripravek nato večkrat na dan vtrite v kožo na prizadetem mestu. Kako deluje? Česen je naravni antibiotik, ki deluje kot antiseptik, bakteriostatik. Pospešuje celjenje ran in obnavljanje kože ter preprečuje vnetje. Limona je naravno razkužilo, ki deluje antibakterijsko in adstringentno (tvori zaščitno plast na površini kože in sluznic). Sok lahko vtrete neposredno v prizadeto kožo. Brez skrbi, tako so nekoč ravnali tudi v bolnišnicah, preden so razvili sodobna razkužila. Kamilični obkladki pomirjajo vnetja na koži in celijo rane. Kamilica učinkuje proti bolečinam, temeljito razkužuje in tako pomaga pri ranah, ki se težje celijo. Uporablja se ne le kot obkladek, na rano lahko položimo tudi zmečkano svežo rastlino.