Zakladnica zdravja

Z bučami hokaido nad očesne bolezni

R.V.
19. 10. 2017, 20.30
Deli članek:

Pravo bogastvo vitaminov, mineralov in vlaknin se skriva v buči hokaido. Med drugim tudi učinkovini, ki sta izjemnega pomena za zdravje oči.

Dreamstime
Betakarotene, ki jih vsebuje buča, encimi v telesu spremenijo v vitamin A.

Imate radi buče? Morda boste odslej pogosteje posegli po oranžno rdeči buči, ki se ne ponaša le z izvrstnim okusom, temveč tudi z učinkovino, ki preprečuje razvoj številnih očesnih bolezni.

MALO KALORIJ

Oranžno rdeča buča hokaido vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin, ki urejajo prebavo in pospešujejo izločanje urina. Priljubljene so tudi zato, ker nimajo veliko kalorij, zaradi česar po njih posegajo tudi vsi tisti, ki želijo uravnati telesno težo. Izkoristite torej ta letni čas, ki ponuja obilje plodov, in si pripravite slastno bučno juho ali pa kose oranžne zapeljivke specite v pečici.

Dreamstime
Niso zapeljive samo zaradi barve in okusa, ampak tudi zato, ker imajo izjemno malo kalorij.

Lupina buč hokaido je izjemno tanka, zato jih ni treba lupiti. Med kuhanjem ali peko se buča popolnoma zmehča. Pospravite torej zamudni lupilnik in v kuhinji prihranite čas.

LUTEIN IN BETAKAROTEN

Največ pozornosti gre zagotovo nameniti bogastvu, ki ga buča hokaido skriva v sebi, a se tega ljudje še vedno premalo zavedamo. Ta oranžno rdeča buča namreč kar poka od zdravju koristnih snovi, vsebuje pravo zakladnico luteina in betakarotena, ki bistri vid in oči varuje pred številnimi nevšečnostmi. Preprečuje denimo degeneracijo rumene pege ter nastanek sive in zelene mrene (glavkoma).

PREPREČIMO POŠKODBE

Morda niste vedeli, da je ravno očesna leča najbolj podvržena boleznim, saj je skoraj stoodstotno sestavljena iz beljakovin, ki so izjemno dovzetne za poškodbe prostih radikalov. Slednje lahko preprečimo z uživanjem betakarotenov, ki jih encimi v telesu spremenijo v vitamin A. Prav ta vitamin preprečuje poškodbe prostih radikalov v telesu, pomaga tudi preprečevati bolezni srca ter raka debelega črevesa, pljuč, mehurja, materničnega vratu, dojk in kože.