Cepivo

Majhna skupnost, ki pa v sebi skriva veliko skrivnost

U. K.
18. 10. 2017, 07.00
Deli članek:

Zdravniki so šokirani ob ugotovitvi, da skupnost majhnih ljudi v Ekvadorju ne more zboleti za nobeno vrsto raka.

arhiv
Skupnost ima posebno gensko mutacijo.

Znanstveniki in zdravniki iz Ekvadorja so že več let opažali, da posebna skupnost ljudi, ki živi na precej odročnem predelu Ekvadorja, dosega izjemno starost. Člani skupnosti, ki se imenuje Laroni, sicer dosegajo povprečno višino okoli 120 centimetrov (ženske) oziroma 130 centimetrov (moški), vendar imajo popolnoma proporcionalna telesa. Znanstveniki pa so tudi ugotovili, da pripadniki Laronov ne morejo zboleti za nobeno obliko raka in se zaradi posebne mutacije ne starajo tako hitro kot preostali Zemljani. Proučevanje te skupnosti bi torej lahko vodilo ne le do zdravila za raka, temveč tudi do daljšega življenja.

arhiv
Laroni
Hormoni

Pripadniki skupnosti namreč nimajo hormona, podobnega inzulinu, imenovanega rastni faktor 1 ali IGF1. Prav pomanjkanje tega hormona naj bi tem ljudem zagotovilo imunost na raka. Povečanje količine tega hormona medtem pri preostalih ljudeh vodi v razvoj različnih vrst raka. »Prav neverjetno je. Nihče iz te skupnosti nima raka. Imajo ga njihovi 'normalni' sorodniki, oni pa ne,« je povedal dr. Jaime Guevara-Aguirre, strokovnjak za hormone z ekvadorskega inštituta za endokrinologijo. Guevara-Aguirre Larone preučuje že več kot deset let. »Z medicinskega stališča je to izjemno odkritje, saj bi lahko vodilo do izdelave učinkovitega cepiva proti raku,« je prepričan. Gre za odkritje, ki je bilo še pred kratkim tako rekoč nepojmljivo. Seveda bo pot do morebitnega cepiva še dolga in treba bo opraviti še ogromno testiranj, a prvi koraki so že narejeni.

arhiv
Primanjkuje jim rastnega hormona.

Sladkorna bolezen

Toda to še ni vse. Laroni prav tako ne morejo zboleti za sladkorno boleznijo in nadaljnje študije bi lahko pomagale preprečevati tudi to bolezen. »Vse kaže, da so pripadniki skupnosti imuni tudi na to bolezen,« je dejal dr. Guevara-Aguirre. Študije in eksperimente na to temo so opravili tudi na univerzi v južni Kaliforniji, kjer so ugotovili, da če pri miših vzpostavijo podobno telesno stanje, kot ga opažajo pri Laronih, živali živijo kar desetkrat dlje od vrstnic. Znanstveniki verjamejo, da manj hormona IGF1 pomeni manj poškodb DNK, ki se dogajajo s staranjem in povzročajo raka. Vse skupaj pravzaprav pomeni, da lahko napake v določenih genih preprečijo raka in tudi druge bolezni. Laboratorijske preiskave so pokazale, da če iz miši odstranimo IGF1, te ne morejo zboleti za rakom in živijo dlje. Opraviti bo sicer treba še precej raziskav, saj nihče ne ve, kaj lahko pomanjkanje hormona še povzroči. Vsekakor pa gre za pomembno raziskavo, ki bo morda v prihodnosti rešila ogromno življenj.