Zverinsko

Duška ne zanika umora matere, sestra za tragedijo izvedela iz časopisa

Gabrijel Toplak
19. 10. 2017, 20.15
Deli članek:

Po prepričanju tožilstva so bile številne rane na trupu, glavi in vratu za upokojenko usodne, še posebej rani na sapniku in požiralniku.

Gabrijel Toplak
Umora svoje matere, ki se je zadušila z lastno krvjo, zatrjuje, se ne spominja.

Na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča je včeraj sedla 44-letna Dušanka Gluvić iz Maribora, ki je 28. aprila dopoldne v materinem stanovanju v Mariboru umorila 75-letno mater in na predobravnavnem naroku ni priznala krivde v zameno za ponujenih 26 let zapora. Tožilstvo ji očita umor na grozovit način, saj je mater zabodla kar 16-krat, da je ta mrtva obležala na tleh. Obdolžena dejanja sicer ne zanika in ga obžaluje, a se njena odvetnica Stanka Firm Gavez ne strinja z obtožnico in višino predlagane kazni.

Razlog za prepir, tako Gluvićeva, je bila želja po vozniškem izpitu, zaradi česar bi si morala zmanjšati metadonsko terapijo. Mati ji je odvrnila, da gre za prazne obljube.

ZADNJA LETA REDKA SREČANJA Z OBDOLŽENO

Včeraj je pred sodnico Simono Mernik stopila Božena Čretnik Štefančič, polsestra obdolžene po očetovi strani, in se sklicevala na pričanje v fazi preiskave. »Ko je oče še živel, sem Duško videvala pogosteje, po njegovi smrti pa dvakrat na leto. Vem, da se je precej dobro razumela z očetom, a je zadnja leta nisem videla. Tudi ko ji je umrla sestra, ni prišla na pogreb, ampak le njena mama Anka. Vedela sem, da ima neko depresijo, zato sem ji ponudila pomoč. Anka mi je rekla, da uživa droge,« je povedala Čretnik Štefančičeva. O tragičnem dnevu pa dodala, da je nekaj pred poldnevom po telefonu poklicala Anko, vendar se je telefon oglasila Duška. »Pogovarjali sva se, da bi se lahko kaj videli. Naslednji dan pa sem o dogodku prebrala v časopisu in zaključila, da gre za njene inicialke. Vem tudi to, da ji je Anka kupila stanovanje,« je dejala Čretnik Štefančičeva. Na vprašanje tožilstva, ali ji je znano, da bi bila Duška v sporu z mamo, je odgovorila, da je z Anko govorila tri dni pred dogodkom, a je ni opozorila, da bi imeli kakšne spore. Vseeno pa ji je kakšen teden pred umorom dejala, da se vede tako, kot da ni pri sebi.

Okrožno državno tožilstvo, ki obdolženi Duški Gluvić očita umor, je na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje ponudilo 26 let zaporne kazni.

KOT DA JE Z DRUGEGA PLANETA

Pričal je tudi znani dramski igralec Peter Boštjančič, ki je obdolženo videl v dneh pred umorom. Tudi njemu je delovala, kot da se ne zaveda, po katerem planetu hodi. »V družbi še dveh oseb sem sedel v gostinskem lokalu pri tržnici, kome je Gluvićeva, ki sem jo poznal bežno, ogovorila, ali ji plačam kavo. Rekel sem ji, da lahko, a sem pokomentiral, dane živi na zemlji, ampak v vesolju. Ko je sedela, se je skoraj zgrudila, oči je imela plameneče. Oglasil se je tudi kolega Tone Kunst, da jo je videl dva dneva nazaj, ko je hodila bosa in v jakni. Dan po umoru mi je natakarica prinesla časopis, da preberem, kaj se je zgodilo,« je dejal Boštjančič.