Nikar ne obležite

Telovadba bo ublažila krče

R.V.
18. 10. 2017, 07.30
Deli članek:

Mnogo žensk bi tiste dni v mesecu najraje preležalo na kavču s toplo odejo na sebi in ob dobrem filmu. Vendar vaše telo morda potrebuje nekaj čisto drugega.

Dreamstime
Pomagala bo že preprosta telesna vadba.

Ženske, ki med mesečnim ciklom redno telovadijo, manj poročajo o menstrualnih krčih, utrujenosti in drugih menstrualnih sindromih, predvsem pa občutijo, da se jim zaradi rekreacije zviša prag bolečine. Če vas torej ne zvija res prehudo, lahko mirno tudi v teh dneh nekaj časa posvetite telovadbi.

Sprostite se

Lezite na hrbet in sprostite telo. Prijateljica naj se razkorači čez vas in vam z rokami ritmično ziba boke z ene na drugo stran. Ko boste enkrat dobili ritem, bo potreben le še rahel dotik rok.

Naj bo udobno

Katera telovadba je najbolj priporočljiva? Vse, kar se vam zdi udobno početi. Kot rekreacijo še zlasti priporočajo plavanje, saj voda zmanjša težo in razbremeni hrbet. Tudi hitra hoja ob lepem vremenu je poživljajoča. Kot tudi raztezanje in sproščanje celega telesa z jogo. Ker ste osredotočeni na počasne gibe in globoko dihanje, kar nekako pozabite na krče tam spodaj in se v trenutku počutite bolje.

Joga

Jogijske vaje so zelo primerne tudi med menstruacijo, z izjemo tistih, ki jih izvajamo z glavo navzdol ter dvignjeno medenico in nogami v zraku.

Priporočamo: lahkotni kardio trening 

Poskusite s tekom ali hitro hojo za 30 minut, pri tem ves čas vzdržujte enak tempo. Izogibajte se intervalnemu treningu, saj je stalna hitrost manj obremenilna za telo.

Preizkusite lahko naslednje asane: položaj otroka (pete spodvihajte pod zadnjico; z zgornjim delom telesa se spustite navzdol, roke so iztegnjene naprej; spustite se čisto do kolen v položaj otroka) in mačka (spustite se na vse štiri; vaš hrbet je raven, noge rahlo narazen, prsti na tleh, pete pa dvignjene; vdihnite in spustite hrbtenico navzdol, medtem ko glavo dvignete; izdihnite, vbočite hrbtenico proti stropu, brado spustite do prsi; ponovite desetkrat).


Dreamstime
Voda blagodejno deluje na sklepe in križ ter masira trebuh.