ZA ZDRAVJE

Odpravite krčne žile in hemoroide

zf
20. 10. 2017, 07.15
Deli članek:

Če v kulinaričnem smislu uživamo v plodovih pravega kostanja, pa nam plodovi divjega kostanja in ostali deli drevesa pomagajo pri raznih zdravstvenih tegobah.

Dreamstime
Tinktura ali mazilo divjega kostanja sta odlična pomoč pri utrujenih in težkih nogah.

Posebej zdravilna učinkovina, ki jo vsebujejo plodovi kostanja, je escin. Ta zmanjšuje poškodbe kapilar, krepi njihove stene in ščiti pred nastankom edema. Mazila, ki jih pripravljajo iz izvlečkov kostanja, lajšajo predvsem občutek utrujenih nog zaradi zastoja krvi v venah, a to še zdaleč ni vse.

Dreamstime
Predvsem je razširjena uporaba plodov, čeprav je za zdravilne namene uporabno skoraj celo drevo.

Čaj krepi telesno odpornost. Potrebujete žlico mlete mešanice skorje in plodov, namočite jo v skodelici vrele vode in pustite 15 minut. Pomaga pri belem toku, vnetih venah, driski in notranjih krvavitvah. POUDAREK: Pripravki iz divjega kostanja bodo omilili marsikatero bolečino in tegobo. 

MAZILO

Kostanjevo mazilo lahko uporabljate predvsem za zdravljenje žilnih obolenj, učinkovito pa je tudi pri zdravljenju hemoroidov. Za pripravo potrebujete pest plodov in 20 dag svinjske masti. Plodove olupite in nastrgajte ter do rumenega prepražite v svinjski masti. Nato pustite čez noč. Zjutraj mešanico znova segrejte in mazilo precedite v posodice. Tako pripravljeno mazilo je primerno za uporabo.

TINKTURA

Za pripravo tinkture lahko uporabite cvetove ali plodove. V tem času so aktualni plodovi, recept pa le shranite do pomladi. Dobro pest in pol svežih plodov nastrgajte in vsujte v litrsko steklenico, nato prelijte z žganjem. Po treh tednih na sobni temperaturi mešanico precedite v temne stekleničke in jih shranite na hladnem. Takšna tinktura je uporabna predvsem za masažo ob revmi, pri ledvenem useku (če vas, po domače, useka v križu), odlično pomaga pri obolenjih živcev, protinu, lajšanju krčnih žil …

KOPEL

Tudi za pripravo kopeli uporabite sveže plodove divjega kostanja. Te narežite, prevrite in dodajte kopeli ter z dodajanjem tople vode s prho ustvarite peno. Kopel je koristna pri revmatičnih obolenjih, povečani prostati, ozeblinah in celo pri putiki.