Odmevi

FOTO: Poraženci so molčeči, Pahorjev podpornik Erjavec pa razočaran

T.L.
22. 10. 2017, 20.30
Posodobljeno: 22. 10. 2017, 22.18
Deli članek:

Nova borba za glasove se začne takoj. Kako pa ste predsedniške volitve spremljali na družabnih omrežjih: beseda je tekla o vremenu, nizki udeležbi, (ne)uspehih posameznih kandidatov in o tem, da se ne bo nič spremenilo ...

STA
Erjavec je podprl kandidaturo Pahorja.

Na volišča se bomo odpravili še enkrat, 12. novembra, in odločili, ali si bo Borut Pahor prislužil še v drugo predsedniški mandat ali pa bo moral položaj prepustiti mlajšemu kolegu Marjanu Šarcu. Boruta Pahorja je podprlo več kot 47 odstotkov volivcev, Šarca pa več kot 24 odstotkov. To so neuradni, "grobi" odstotki, na končne izide volitev bo namreč še treba počakati in jim prišteti domače glasove po pošti in glasovnice iz tujine. Pahor sicer kandidira kot neodvisni kandidat (podprla ga je stranka SD), medtem ko za Šarcem "stoji" njegova lista.

Že od jutri naprej pa bo potekal nov boj: začenjajo se pogovori, posvetovanja in najverjetneje tudi pogajanja v strankah, komu, če sploh komu, bodo naklonili podporo v drugem krogu, in s tem posredno tudi poslali "signal" tudi volivcem. V vseh strankah so bili na volilno nedeljo molčeči in v nobeni od poraženih strank se še niso javno izrekli o tem, koga - če sploh koga - bodo podprli. 

Mnenja o tem, ali je za Pahorja uspeh ali neuspeh, da ga odstotek zbranih glasov (teh je približno 47 odstotkov) ni ponesel k zmagi že v prvem krogu, se razlikujejo. "Pahorjevi ljudje" zbrane glasove razumejo kot zmago ob nizki volilni udeležbi in še osmih predsedniških kandidatih.

Pahorjev podpornik Erjavec razočaran

"Glasovi ljudstva", ki odmevajo po družabnih omrežjih, pa drugemu krogu niso pretirano naklonjeni in v volilnem rezultatu vidijo Pahorjev poraz. Poleg tega je mogoče prebrati, da drugi krog pomeni le razmetavanje denarja, da sploh ni potreben, ker ni na razpolago možnosti izbire in podobno.

Razočaranje nad drugim krogom je jasno izrazil Karl Erjavec. Pred volitvami je podprl Pahorja, za POP TV pa je dejal, da mu je žal, da ni Pahor zmagal v prvem krogu, saj bi lahko denar, ki ga bomo zdaj namenili za drugi krog volitev, nemenili upokojencem za usklajevanje pokojnin.  

Na terenu eno, na volišču drugo ...

Kot pa smo poročali, je Marjan Šarec z rezultatom zadovoljen.  V štabih kandidatk in kandidatov, za katere je že jasno, da so na letošnjih volitvah "pogoreli", se že sprašujejo, kako je mogoče, da ljudje na terenu dajejo drugačen odziv, kot se je danes izkazal na voliščih. Če so volivci do volišč danes sploh prišli ...

Če pa ljudje že niso prišli do volišč, so svoja mnenja izrazili na družbenih omrežjih. Nekaj smo jih zbrali.