Dobro in zdravo

Super zdravilne juhe zoper številne težave

R.V.
21. 10. 2017, 21.10
Deli članek:

Ko jesen potrka na vrata, nam zadiši topla hrana, ki deluje kot notranja peč. Požene kri oziroma hrano po žilah, pogreje, in če malce popazimo, kaj zmečemo v lonec, tudi zdravi.

Dreamstime
Topla hrana nam požene kri po žilah, zato si v teh dneh pogosteje privoščite juhe.

Predstavljamo vam recepte za juhe, ki bodo olajšale ali ustavile marsikatero zdravstveno težavo in skrajšale bolniški dopust.

JUHA Z LOSOSOM

Velika količina omega 6 maščobnih kislin v lososu prežene čemerno razpoloženje in brezvoljnost. V posodi zavrite pet skodelic vode, pol kilograma lososa, osem tenkih rezin ingverja in 250 gramov gobic šitake. Juha naj vre osem minut. Losos bo počasi spremenil barvo in se zmehčal. V drugi posodi skuhajte 180 gramov rezancev in jih precedite. Losos natrgajte na koščke ter ga dajte v prvo posodo skupaj z rezanci, četrt žličke mlete rdeče paprike in soljo. Zalijte s tretjino skodelice jušne osnove in še enkrat na hitrico povrite. Ponudite z narezano zeleno čebulo.

JUHA Z BROKOLIJEM

Si želite okrepiti kosti? Kalcij je v kombinaciji z vitaminom K najmočnejši zaviralec osteoporoze, oboje pa lahko dobite v brokoliju. V ponvi na žlici olja prepražite narezano šalotko in dva stroka sesekljanega česna. Kuhajte tri minute. Dodajte štiri skodelice jušne osnove, vršičke enega velikega brokolija, žlico posušenega origana ter po četrt žličke soli in popra. Mešajte na rahlem ognju 20 minut. Zdaj dodajte še žlico rdečega vinskega kisa in sok ene limone. Naj vre še dve minuti, nato postrezite.

JUHA Z ŽAFRANOM

Vas muči predmenstrualni sindrom? Žafran ga zanesljivo odpravlja. Začinite pol kilograma mesa školjk pokrivač s soljo in poprom. V veliki posodi zavrite dve skodelici in pol piščančje juhe, eno žličko mlete pomarančne lupine, pol žličke žafrana in pol žličke sladke paprike. Dodajte meso školjk in mešajte na rahlem ognju dve minuti oziroma dokler školjke ne postanejo opečnate barve. Okrasite s svežim drobnjakom.

 JUHA Z RDEČO PAPRIKO

Si želite znižati krvni tlak in okrepiti imunski sistem? Za oboje potrebujete obilo vitamina C, njegova prava zakladnica pa so rdeče paprike. Na eni žlici olivnega olja prepražite eno sesekljano rumeno čebulo, prilijte štiri skodelice zelenjavne jušne osnove, skodelico sesekljane paprike, dve naribani repi, eno žlico mletega koriandra, eno žlico mletega koromača, sol in poper. Mešajte na rahlem ognju pol ure. Na koncu vmešajte sok limone in eno žlico svežega timijana. Preden postrežete, okrasite s svežim kozjim sirom.