Poletje

Zdravila na vročini spremenijo delovanje

nn
21. 7. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Večina zdravil začne pri temperaturi, višji od 25 stopinj Celzija, spreminjati sestavo in učinkovitost. Nastopijo lahko tudi nezaželeni stranski učinki, zaradi česar je treba biti previden.

Profimedia
Zdravila shranjujte v temnem in hladnem prostoru.

V minulih dneh vročina sicer še ni bila nevzdržna, a se nam obeta nov vroč in sončen vikend. V času, ko temperatura zraka v prostorih presega 25 stopinj, je treba, čeprav so embalaže tablet večinoma hermetično zaprte, delovanju in odmerjanju teh posvetiti več pozornosti.

Poletne temperature zmanjšajo učinek zdravil: antibiotikov, inzulina, analgetikov in pomirjeval.

PREVIDNO, KRONIČNI BOLNIKI

Če spadate v skupino ljudi, ki vsak dan uživajo zdravila za redčenje krvi, zniževanje krvnega tlaka, uravnavanje sladkorne bolezni in druge kronične bolezni, bodite še posebej pozorni na svoje počutje. V poletni vročini naj bi ob jemanju zdravil nekaj več pozornosti namenili tudi odmerjanju in shranjevanju. Običajno na to opozorijo tudi zdravniki in farmacevti, veliko zdravil je namreč v tem obdobju treba hraniti v hladilniku.

Profimedia
Poletne temperature zmanjšujejo učinek zdravil.

Če se vam po zaužitju zdravila pojavijo močan občutek žeje ali močan glavobol in vrtoglavica, obvezno poiščite pomoč zdravnika ali pokličite na 112.

BERITE NAVODILA

Še preden pa vzamete katerokoli zdravilo, ne glede na letni čas, preberite navodila. Le tako boste lahko pravilno ukrepali v primeru stranskih učinkov in vedeli, od česa in zakaj so se pojavili. Vročina vpliva predvsem na termoregulacijo organizma in uravnavanje tekočine v njem. Pojavi se lahko čezmerno potenje ali zatekanje. Med stranskimi učinki prav tako niso izključeni padec krvnega tlaka, zmanjšan ali okrepljen učinek zdravila, slabost, vrtoglavica. Če se pojavijo ti stranski učinki, se čim prej oprhajte s hladno vodo oziroma drugače poskrbite za ohladitev telesa. Zavijte se v hladne brisače, pojdite v hladen prostor, počivajte in pijte čim več tekočine. 

POLETNI NASVETI

Če ste kronični bolnik, ki redno uživa zdravila, se na splošno med 10. in 17. uro zadržujte v hladnem prostoru, tako boste zmanjšali tveganje za kolaps. Uživajte veliko vode, izogibajte se alkoholu, velikim količinam kofeina in sladkorja.