Zdravje

Dopustujete? Ne tvegajte smrti!

zf
21. 7. 2017, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Komaj čakate dopust na morju? Ali ste se odločili za uživanje v brezmejnih širjavah z gorskih vrhov? Kjerkoli boste, ne pozabite: sonce je vedno z vami, zato naj bo zadostna količina vode vedno pri roki. Prav tako ne pozabite na pokrivala in zaščitne kreme.

Profimedia
Izogibajte se težjim fizičnim aktivnostim v času največje vročine oziroma jih prestavite v večerni ali jutranji čas.

Že res, da se v poletnem času radi nastavljamo toplemu soncu, vendar naj bo vse v mejah normale, saj lahko v nasprotnem primeru hitro tvegamo opekline, toplotni udar ali še kaj hujšega. Posebno pozornost namenite predvsem otrokom in starejšim.

SONČARICA

 Zavarujte se z lahkimi in zračnimi oblačili ter zaščitnimi kremami. Pijte večje količine vode v rednih razmikih, še posebej kadar ste izpostavljeni močnemu soncu, vlažnemu in vročemu okolju, ter pred hujšim naporom, med njim in po njem. 

Če se želite izogniti nevarnosti sončarice, pijte dovolj vode. Zavarujte glavo in ne bodite predolgo izpostavljeni soncu. Sončarica je namreč akutno stanje, ki lahko resno ogrozi vaše zdravje. Pojavi se, kadar telo izgubi preveč tekočine in soli. Spremljajo jo utrujenost, bruhanje, bleda koža, znojenje, mišični krči. Kadar prepoznate znake sončarice, morate takoj ukrepati. Vaš glavni cilj naj bo čim hitrejše zniževanje povišane telesne temperature. Prizadeto osebo namestite v senčen prostor, če imate možnost, jo okopajte v hladni vodi. Če je oseba pri zavesti in ne bruha, jo spodbujajte k pitju majhnih količin vode. Posebej previdni bodite pri otrocih, saj njihovo telo ne more nadzorovati telesne temperature tako učinkovito kot telo odraslega.

TOPLOTNI UDAR

 Če potujete v trope, se postopno prilagajajte na nove podnebne razmere. Dovolite, da se telo in možganski center, ki uravnava telesno temperaturo, prilagodita spremembam.

Tudi toplotni udar je lahko smrtno nevaren, zato je pomembno, da ukrepate takoj. Nastane kot posledica dehidracije, izgube telesne tekočine in elektrolitov. Dehidracijo boste še pospešili, če boste izpostavljeni večjim fizičnim obremenitvam, ki bodo spodbujale povečano znojenje. Izogibajte se tudi pitju alkoholnih pijač. Prvi znaki toplotnega udara so glavobol, slabost, bruhanje, zamegljen vid, nastopi lahko tudi omedlevica in izguba zavesti, v najhujših primerih delirij, koma in smrt. Izogibajte se soncu v času največje toplotne obremenitve, nosite lahka oblačila, pijte dovolj tekočine in ne pozabite na zaščitna pokrivala.