HORMONI

Zaradi ščitnice lahko postanemo pozabljivi

ud
25. 6. 2017, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Samo 20 gramov tehta ščitnica, žleza v obliki črke H, ki leži v spodnjem delu vratu, na vsaki strani sapnika, nadzira pa skoraj vse procese v telesu, od porabe kalorij do mišljenja.

Profimedia
Kronični stres požene po telesu veliko stresnega hormona kortizola, ki prizadene tudi žlezo ščitnico.

V rodnem obdobju lahko na hipotirozo opozarjajo dolgi menstruacijski cikli.

Za preveč oziroma premalo aktivno ščitnico trpi vsaka peta ženska, na prav toliko let pa bi morali preveriti, kolikšen je naš TSH, najboljši kazalnik za oceno njenega zdravja.

Skrb za hormonsko ravnovesje

TSH je hormon, ki ga izloča hipofiza in je v tesni povezavi s količino ščitničnih hormonov. Če je vrednost TSH v mejah normale, govorimo o normalnem delovanju ščitnice, če pa je njegova vrednost povišana, gre za zmanjšano delovanje ščitnice, in nasprotno.

Profimedia
Golša, ki se rada pojavi pri ženskah, ni nič drugega kot zaradi vozličev povečana ščitnica.

Premalo aktivna ščitnica

ŽIVILA
Nepravilno delovanje ščitnice lahko povzroči čezmerno uživanje nekuhane hrane. To so kalčki, brokoli, repa, koleraba, redkev, proso, zelje, ohrovt, jagode.

Premalo aktivno ščitnico oziroma hipotirozo nakazujejo zabuhlost in otopel izraz na obrazu, hripav glas, govor postaja počasen in veke se povesijo. Zredimo se in slabo prenašamo mraz. Lasje se zredčijo in postanejo zelo suhi, tudi koža izgubi vlago in elastičnost. Morda imamo v rokah mravljince ali pa vzdolž rok čutimo nenavadno bolečino. Srčni utrip se upočasni, dlani in podplati so bledo oranžni, obrvi so čedalje redkejše. Starejši ko smo, bolj verjetno postanemo ob tem še pozabljivi.

Zakaj je hipotirozo treba zdraviti?

SEVANJE
Nepravilno lahko deluje tudi zaradi izpostavljanja sevanju ter zaradi terapije z radioaktivnim sevanjem glave, ramen, na primer pri zdravljenju bezgavk.

Če se predolgo »sprenevedamo«, postanemo slabokrvni, zniža se nam telesna temperatura, v skrajnem primeru nam grozi odpoved srca. Zapleti so pogostejši, če se izpostavljamo mrazu, okužbam, poškodbam ali če jemljemo pomirjevala.

Kaj povzroča premalo aktivno ščitnico?

Za nastajanje ščitničnih hormonov je treba užiti dovolj joda in ravno pomanjkanje tega je najpogostejši vzrok hipotiroidizma. V razvitem svetu je pogost vzrok še hašimotov tiroiditis, avtoimunska bolezen, pri kateri bele krvne celice preplavijo tkivo ščitnice, nato pa ga napadejo protitelesa.