VSESTRANSKOST

Nad glivice in poletna trebušna obolenja

zf
24. 6. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Najdemo ga na skoraj vsakem slovenskem vrtu. Babice in mame ga pogosto uporabljajo v kulinariki, več kot koristen je v zdravilstvu, sploh v poletnih mesecih.

Profimedia
Timijan

Ritem delovanja družbe se je v zadnjih nekaj letih močno spremenil. Delovniki niso več točno določeni in lahko trajajo tudi dvanajst ur ali več, delo pa si velikokrat nosimo domov.

Zaradi stresa so dandanes prisotne najrazličnejše bolezni, ki jih prej nismo poznali; krči, bolezni črevesja, različna glivična obolenja …

Nabiranje

Cvetočo rastlino timijana lahko režemo od konca maja pa vse do sredine septembra, najboljši čas pa je prav junija. Rastlino odrežemo pet centimetrov nad zemljo, izogibamo se olesenelih delov stebel. Nabiramo le cvetove, brez korenin.

Profimedia
Rastlina je odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj pospešuje nastajanje belih krvnih celic, hkrati pa povečuje odpornost proti tujkom.

Trebušne težave

Vrečko posušenega timijana je vedno dobro imeti s seboj, kadar potujete – na daljšo ali krajšo pot. Poparke lahko uporabljate ob težavah s prebavili, na primer pri napenjanju, driski, slabi prebavi, vnetju želodca. Timijan zdravi tako bakterijske kot parazitske infekcije, obenem pa deluje kot diuretik, antiseptik in emenagog (pospeši menstruacijo).

Prevretek lahko uporabite tudi za zdravljenje poškodb, prask, okuženih kožnih razjed, ognojkov … Timijanova kopel bo poživila telo, pomirila misli in živce, po drugi strani pa pospešila raztapljanje maščobnega tkiva.

Profimedia
Sušen timijan.

Napad na glivice

Timijan vsebuje timol, močno protiglivično sredstvo, s katerim boste učinkovito in naravno odpravili težave z glivicami, tako na nogah kot v predelu dimelj. Pripravite poparek iz dveh čajnih žličk svežega ali posušenega timijana in skodelice vode ter počakajte 20 minut. Nato na prizadeti predel položite čisto krpo in pustite delovati 15 minut. Postopek ponovite vsaj trikrat na dan in težave bodo kmalu izginile. Kljub temu zdravljenje nadaljujte še nekaj tednov, saj so glivice zelo trdovratne in se rade ponovijo.