Odpravlja tegobe

Čas je za nabiranje zdravilnega lučnika

zf
23. 6. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Lučnikov na slovenskih tleh najdemo več vrst. Najbolj znan je velecvetni lučnik ali papeževa sveča, takoj za njim pa še drobnocvetni in črni lučnik. Lastnosti vseh treh so enake, zato je tudi njihova uporaba enaka.

Profimedia
Čaj odlično zdravi vse vrste kašlja.

Prepoznamo ga po velikih kosmatih listih, ki se višje, proti vrhu manjšajo. Cvetove so nekoč uporabljali za barvanje, posušene rastline pa so namakali v smoli in si z njimi svetili. Od tod tudi ime papeževa sveča.

ZNAČILNOSTI

Za rast je nezahteven, skoraj skromen, najdemo ga tudi v starih zidnih razpokah in revni zemlji.

Lučniki so dvoletnice, ki se ponašajo z lepimi, nekoliko lepljivimi rumenimi cvetovi neprijetnega vonja, ki se postopoma odpirajo. Cveti od junija pa vse do septembra. Za rast je nezahteven, skoraj skromen, najdemo ga tudi v starih zidnih razpokah in revni zemlji. Cvetove nabiramo zjutraj, in kljub neprijetnemu vonju, ki ga imajo sveži cvetovi, bodo posušeni dišali po medu.

NABIRANJE

Prevretek iz listov in cvetov je naravno, neškodljivo odvajalno sredstvo. Uporabljajo ga lahko tudi otroci, pomaga tudi živalim. 

V zdravilne namene je uporabna celotna rastlina, vendar običajno nabiramo cvetove. Najbolje je, da jih nabiramo v suhem vremenu in že dopoldne, saj v popoldanski pripeki nekoliko zbledijo in izgubijo moč. Nabrane cvetove razprostremo po papirju in sušimo v zračnem in toplem prostoru. Če to ne uspe, jih lahko pri nizki temperaturi sušimo v pečici. Cvetove takoj, ko se posušijo, zapremo v stekleni kozarec. Če jih boste pustili na odprtem, bodo vsrkali vlago in počrneli, nepravilno posušeni in shranjeni cvetovi tudi izgubijo zdravilno moč.   

ZDRAVILNE UČINKOVINE

Uporabne so tudi korenine, te izkopljemo spomladi in iz njih pripravimo več zdravil. Če korenino skuhamo v rdečem vinu, bo pozdravila drisko, prav tako zdravi notranje poškodbe. 

Lučnik vsebuje snovi, ki raztapljajo sluz na dihalih. Čaj pripravimo tako, da posušene cvetove prelijemo z vročo vodo, po deset minutah pa odcedimo. V prehladnem času je dobro, da popijemo vsaj tri skodelice čaja na dan. Za boljši okus mu lahko dodamo med. S pitjem čaja bomo ozdravili kašelj, odlično zdravi tudi bronhitis, lajša bolečine in preprečuje vnetja. Uporaben je pri težavah s prebavili in zdravljenju ranic v prebavilih. Uporaba je priporočljiva tako pri odraslih kot pri otrocih in živalih.