ODLIČNO

Sadeža, ki odžejata in napneta kožo

U.D.
18. 6. 2017, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Če ste mislili, da sta lubenica in melona le slastna sadeža, s katerima si gasimo žejo v vročih mesecih, ste se zmotili. Sta več kot to - sta namreč odlična za lepotičenje in pomlajevanje.

Profimedia
Varuje nas lahko tudi pred poškodbami škodljivih UV-žarkov.

Melona vsebuje do 95 odstotkov vode, vitamine A, B in C, beljakovine, kalcij in fosfor. Kot obrok je idealna za zajtrk, nepogrešljiva pa tudi ob drugih obrokih. Še več! Brez skrbi jo lahko odnesete kar v kopalnico in si z njo pričarate najboljše negovalne izdelke. Poglejmo nekaj njenih učinkov na lepoto in zdravje.

ZDRAVA KOŽA, PREBAVA IN VAROVANJE PRED RAKOM

Ohranja zdravo kožo, saj vsebuje kolagen, ki je vezno sredstvo v podkožju (preprečuje posedanje kože in s tem nastajanje gub). Če uživate veliko melone, vaša koža ne bo suha in razpokana. Zaradi vsebnosti karotenoidov varuje pred pljučnim rakom, ker je bogata tudi z antikoagulantom, imenovanim adenozin, obenem tudi redči kri in tako preprečuje srčne bolezni. Odlična je za prebavo, pospešuje presnovo maščob, odpravlja zakisanost telesa, spodbuja izločanje toksinov in posledično tudi zmanjšuje celulit.

Profimedia
Privoščite si melono vsak dan, da se nekoliko osvežite v tej vročini.

LUBENICA

Je prava zakladnica koristnih snovi, kot so kalij, vitamini C, A, B1 in B6, ki vsi prispevajo tudi k lepoti. Zato je nepogrešljiva za ohranjanje zdrave kože na vseh ravneh. Lubenica je odličen vir antioksidantov. Ti so obrambni zid pred prostimi radikali, ki povzročajo pigmentne madeže, drobne linije in globoke gube. Vitamin A iz lubenice oži kožne pore in zavira odvečno nastajanje sebuma. Ker lubenica vsebuje 92 odstotkov vode, odlično vlaži kožo, spodbuja nastajanje kolagena in učvrsti kožo. Kisline v lubenici imajo čistilni učinek na kožo. Z lubenico si torej lahko globinsko očistite kožo. Poleg tega je lubenica znana tudi po tem, da revitalizira kožo, jo varuje pred aknami in staranjem, prav tako pa tudi pred poškodbami, ki jih povzročajo UV-žarki.