Krčne žile

Bolezni nog po petdesetem letu

ud
23. 6. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Sloveniji ima vsak drugi prebivalec po 50. letu težave zaradi ven na nogah. Krčne žile, otečeni gležnji, boleče, težke in srbeče noge so le nekateri simptomi nič kaj prijazne bolezni.

Profimedia
Bolečina se najprej pojavi pri hoji, kasneje je izrazita tudi v mirovanju. Zahrbtna periferna arterijska bolezen lahko celo povzroči gangreno, srčni infarkt in možgansko kap.

Kaj storiti, da bomo lahko pokazali zdrave noge, brez krčnih žil? In kaj storiti, če noge zgolj bolijo?

Zakaj imamo krčne žile?

Dobre elastične nogavice od zunaj pritiskajo na vene, podpirajo pritisk mišic na stene ven in tako povečajo prekrvitev.

Vene ležijo med mišicami in se pri vsaki napetosti mišice, torej pri vsakem koraku, stisnejo in potisnejo kri do srca. Da kri zaradi teže ne bi odtekala nazaj v noge, so stene ven pokrite z zaklopkami, ki to naporno črpanje podpirajo. Pri mnogih ljudeh pa se zaklopke okvarijo in v površinskih venah se začne nabirati kri. V venah se povečuje pritisk na stene, zato se vene raztegujejo in vijugajo. Krčne žile se najhitreje pojavijo na zadnji strani meč in na notranji strani nog. Poznamo modrikaste, nabrekle, zvijugane ter zasukane površinske vene, pravimo jim tudi varice.

Profimedia
Noge čim večkrat odpočijmo tako, da jih dvignemo v zrak, dobro dene, če jih podpremo tudi ponoči.

Zakaj nas noge bolijo?

ZDRAVJE
Zdrav življenjski slog brez kajenja, z obilo zdravih grižljajev in rednim gibanjem preprečuje bolezni nog. Gibajte se vsaj pol ure na dan ter pojejte veliko zelenjave.

Bolezni ven pravzaprav potekajo tako, da so noge sprva zvečer težke in utrujene, še posebej če dlje časa stojimo, v nogah in gležnjih pa imamo občutek napetosti in pritiska. In ukrepati je najbolje že kar na tej stopnji. Vene močno razbremenijo zmerna telesna aktivnost, normalna telesna teža in zdrav življenjski slog. A noge lahko bolijo tudi zaradi periferne arterijske bolezni, pri kateri se zaradi oblog zmanjšuje pretok po žilah. Obloge na žilah povzroča holesterol, bolezen pa pospešijo visok krvni tlak, sladkorna bolezen in bolezen ledvic.

Kako lahko krčne žile pozdravimo?

1-krat na teden si noge nežno zmasirajte.

O obliki zdravljenja odloči natančen klinični pregled z dvojnim barvnim ultrazvočnim pregledom, s katerim zdravnik flebolog ugotovi vrsto, število in položaj obolelih ven. Pri izbiri posega so pomembne še starost ter osebne želje. Danes skoraj vse posege na venah opravljajo v lokalni anesteziji in le na tistih žilah, ki so okvarjene.