Razkrivamo

Polovica žensk posega po napačni

ud
24. 6. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Intimna nega je zelo pomembna. Ne le za dober občutek, v veliki meri tudi zato, da se izognemo vnetjem in nekaterim drugim ginekološkim težavam.

youtube

Nedavna raziskava je pokazala, da večina Slovenk redno in vestno skrbi za higieno intimnih predelov. Vendar, ali je njihova higiena pravilna? Čeprav ženske skrbno negujejo svoje intimne predele, se poraja vprašanje, kakšna nega je najprimernejša.

PREVERIMO IZDELKE

Glede tega, kakšna intimna nega je najboljša, si niso enotni niti ginekologi. Nekateri priporočajo zgolj umivanje z vodo, drugi dodatno uporabo intimnih mil. Se pa nedvomno strinjajo, da običajna mila in geli, ki jih uporabljamo za nego telesa, niti slučajno niso primerni za umivanje nožnice. Če tega ne veste, spadate med 45 odstotkov žensk, ki so v raziskavi o intimni negi in odnosu do intimnega zdravja med Slovenkami odgovorile, da za intimno nego zadostuje milo za telo. To prepričanje je še kako zmotno.

profimedia
Poletje je čas, kot jo treba pravilni negi »tam spodaj« nameniti še več pozornosti.

Raziskavo je za družbo Bolton Adriatic, ki zastopa tudi linijo izdelkov za intimno nego Chilly, izvedla neodvisna raziskovalna agencija Mediana, ginekologinja Renata Završnik Mihič pa je omenjeno ugotovitev komentirala: »Koža telesa je sestavljena drugače kot koža intimnih predelov in sluznica, ki prehaja v nožnico. Če si slednjo umivamo z milom za telo, je približno tako, kot bi si kožo okoli ust umivali z zobno pasto. Izdelki, neprimerni za umivanje intimnih predelov, lahko porušijo pH-ravnovesje in prispevajo k vzpostavitvi okolja, ki je še posebej primerno za razvoj in koloniziranje mikrobov, glivic in bakterij. Takrat se pojavijo okužbe, vaginalne in bakterijske, ki jih ženske včasih zanemarjajo in si želijo, da bi minile kar same od sebe. Ustrezna intimna higiena ni pomembna zgolj v času menstruacije, temveč je sestavni del ženskega vsakdana. Tako kot prhanje ali uporaba dezodoranta.«

youtube
45 % - žensk zmotno meni, da je milo za telo primerno tudi za nego intimnih predelov.