Neverjetna tehnologija

Printer natisnil popolnoma funkcionalno človeško kožo

B.K.
27. 2. 2017, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Španski znanstveniki iz Univerze Carlos III v Madridu; Centra za energijske, okoljske in tehnološke raziskave ter madridskega Univerzitetnega kliničnega centra, so v sodelovanju z družbo BioDan ustvarili prototip 3D bioprinterja, ki lahko natisne popolnoma funkcionalen biološki nadomestek za človeško kožo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Natisnjena koža je primerna za presaditve ali pa za raziskave in testiranja kemičnih, kozmetičnih in farmacevtskih produktov, s čimer bi lahko zmanjšali ali celo ukinili testiranje kozmetičnih produktov na ljudeh ali živalih.

Nova koža je eden prvih živih človeških organov ustvarjenih s procesom biotiskanja. Proces tiskanja kože je sicer podoben procesu tiskanja teksta na papir, le da so namesto barvnih kartuš v bioprinterju nameščeni injektorji bioloških komponent. »Znanje kako zmešati biološke komponente, v kakšnih pogojih delati z njimi, da ne propadejo in kako pravilno shraniti produkt, je kritičnega pomena za ta sistem,« je pojasnil Juan Francisco del Cañizo, eden izmed španskih raziskovalcev.

Proces biotiskanja človeške kože je zaenkrat še v začetnih fazah in še čaka potrditev Evropskih regulatornih agencij.