Mobilna verzija
07:33 19. oktober 2017

Printer natisnil popolnoma funkcionalno človeško kožo

B.K.
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Španski znanstveniki iz Univerze Carlos III v Madridu; Centra za energijske, okoljske in tehnološke raziskave ter madridskega Univerzitetnega kliničnega centra, so v sodelovanju z družbo BioDan ustvarili prototip 3D bioprinterja, ki lahko natisne popolnoma funkcionalen biološki nadomestek za človeško kožo.

povoji, koža, ženska

Fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

Natisnjena koža je primerna za presaditve ali pa za raziskave in testiranja kemičnih, kozmetičnih in farmacevtskih produktov, s čimer bi lahko zmanjšali ali celo ukinili testiranje kozmetičnih produktov na ljudeh ali živalih.

Nova koža je eden prvih živih človeških organov ustvarjenih s procesom biotiskanja. Proces tiskanja kože je sicer podoben procesu tiskanja teksta na papir, le da so namesto barvnih kartuš v bioprinterju nameščeni injektorji bioloških komponent. »Znanje kako zmešati biološke komponente, v kakšnih pogojih delati z njimi, da ne propadejo in kako pravilno shraniti produkt, je kritičnega pomena za ta sistem,« je pojasnil Juan Francisco del Cañizo, eden izmed španskih raziskovalcev.

Proces biotiskanja človeške kože je zaenkrat še v začetnih fazah in še čaka potrditev Evropskih regulatornih agencij.

Vaš prispevek