Pozor

Kaj stopala povedo o vašem zdravju?

ud
26. 2. 2017, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Morda vas bo presenetilo dejstvo, da stopala marsikaj povedo o našem zdravstvenem stanju. Koža, nohti in občutki na stopalih razkrivajo, kaj se dogaja s telesom.

Profimedia
Kadar vas zgrabi krč v stopalih, ga lahko odpravite tako, da stopala namočite v toplo vodo.

Če so vaša stopala vedno hladna, je lahko to znak slabega delovanja ščitnice.

Razlog, da so stopala tako zgovorna, je povsem logičen in preprost. Ker so najbolj oddaljena od našega srca in hrbtenjače, so prva, ki jih začne telo zapostavljati, kadar zazna zdravstveno grožnjo in želi svojo energijo usmeriti v boj s to grožnjo. Če se torej telo bojuje s kakšno boleznijo, nas bodo stopala na to najprej opozorila.

Poraščenost stopal

Otrplost je lahko posledica nepravilnega delovanja živcev, ki je najpogosteje posledica sladkorne bolezni, alkoholizma ali kemoterapije.

Če vas poraščenost prstov na nogah moti in vam je ob tem neprijetno, naj vam najprej povemo, da je poraščenost v bistvu zelo dober znak. Poraščenost je namreč odraz cirkulacije. Boljša je, bolj so stopala poraščena. Neporaščena stopala oziroma izjemno šibka in težko zaznavna poraščenost pa kaže na slabo cirkulacijo. Optimalen pretok krvi v stopala dobro vzdržuje rast dlak. Če vaša stopala nenadoma niso več poraščena, je to jasno opozorilo, da morate obiskati zdravnika, saj imate lahko težave s srčnim popuščanjem.

Krči v stopalih

Če opazite, da se je palec nenadoma povečal ter postal rdeč, zatečen in zelo boleč, obiščite zdravnika. Lahko je posledica putike.

Krči so precej pogosta težava stopal in so lahko popolnoma nenevarni, lahko pa opozarjajo na nekaj bolj resnega. Občasni krči so znak pomanjkanja nekaterih mineralov, zlasti kalcija, magnezija in kalija, kar se da urediti z ustrezno prehrano. Lahko pa kažejo tudi na dehidracijo, zlasti med aktivnostjo, zato poskrbite, da med vadbo popijete dovolj vode. Ti vzroki za krče so načeloma dokaj nenevarni in se lahko pojavijo praktično pri komerkoli. Večja težava pa je, če so krči posledica slabe prekrvavitve ali celo težav z živci.

Žulji

Če imate na stopalu žulj, ki se ne celi, je lahko to znak, da imate sladkorno bolezen. Visoka raven glukoze v krvi namreč pripelje do poškodbe živčevja, kar pomeni, da prask, odrgnin in žuljev sploh ne čutite.