Lepotne navade

Ne izmenjujte si ličil z nikomer, niti s prijateljicami!

ud
26. 2. 2017, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Priznajmo si, da čeprav vemo, kdaj nekaj ni dobro za naše zdravje, si včasih iz čiste lenobe pogledamo skozi prste. Preverite, katere so zdravju škodljive navade.

Profimedia
Senčila in ostala ličila, ki se nanašajo okoli oči, bi morali zavreči po enem letu.

Zob si ne nitkamo vedno, ne mažemo se redno s kremo za sončenje in včasih ležemo v posteljo, ne da bi si odstranili ličila. Pri lepotnih navadah smo običajno še najbolj popustljivi, ker smo prepričani, da to najmanj ogroža naše zdravje. A so naše slabe lepotne razvade zdravju lahko precej škodljive.

Spite z ličili

Preden na obraz nanesete ličila, je potrebna predhodna priprava kože. Kožo vedno očistite in nanjo nanesite vlažilno kremo. Ko se ta vpije, nanesite puder.

Če ste ena tistih, ki pred spanjem ne odstranijo ličil, takoj prenehajte s to slabo navado. Sčasoma se lahko namreč začne dogajati, da se zjutraj ne boste zbujali samo z razmazanimi ličili po obrazu in blazini, ampak bodo posledice veliko hujše. Redno spanje z ličili namreč lahko močno škoduje vaši koži in očem. Vodi lahko v zamašene pore ter očesna vnetja in draženja. Zaradi nočnega obračanja lahko delci ličil zaidejo v oči, ker pa ličila vsebujejo olja in voske, lahko ti zamašijo žleze, kar se kaže kot bulice na koži okrog oči ali celo kot očesni ječmen.

Delite svoja ličila

Marskare, šminke, bleščila in svinčnika za ustnice, svinčnika za oči ter čopičev in gobic za nanašanje pudra nikar ne delite z nikomer! Delite lahko parfum in lak za nohte.

Vsaka od nas je že kdaj prijateljici posodila šminko, črtalo za oči, čopič, korektor, maskaro ali puder. Prav tako si je vsaka od nas to od prijateljice tudi že izposodila. Ali pa se je pred zabavo naličila kar pri njej, z njenimi ličili. To nadvse prijateljsko dejanje se zdi povsem neškodljivo, a nas lahko precej stane. Ličil namreč nikoli ne smemo deliti, saj je ta navada eden najpogostejših virov okužb. Deliti ličila s komerkoli, tudi s prijateljico, ki jo poznate do obisti, prinaša veliko tveganje za kakršnokoli okužbo. Lahko gre zgolj za prenos dihalnih in črevesnih virusov, ki po nekaj dneh izzvenijo, ali pa za prenos veliko hujših virusnih bolezni, kot je herpes ali vnetje očesne veznice, celo okužb, ki lahko vaše dragoceno življenje za vedno zaznamujejo.