Negujte sebe in telo

Imate suho kožo? Nujno preberite te nasvete!

ud
25. 2. 2017, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Suha koža je lahko tudi posledica sladkorne bolezni in med drugim povišanega sladkorja. Ta namreč zmanjšuje sposobnost kože za zadrževanje vlage.

Profimedia
Vsi bolniki s sladkorno boleznijo imajo v določenem obdobju suho kožo.

Koža postaja vse bolj suha, njena zaščitna pregrada pa oslabi. Preverite nekaj koristnih nasvetov, kako zaščititi in negovati kožo vse leto, zlasti če ste sladkorni bolnik.

Kaj se odsvetuje

Alkohol je eden največjih izsuševalcev kože, ki poleg vlage veže nase tudi minerale. Sonce troši zaloge vlage. Tudi ogrevanje in klimatske naprave koži škodujejo.

Odsvetujejo se uporaba tekočih mil in penečih kopeli, mehčalcev za perilo, stiki z dražečimi snovmi iz okolja, kot so zemlja, barve in lepila. V savni in pri športih, pri katerih se močno spotite, se iz kože izločijo dragocene zaščitne snovi, ki jih koža težko nadomesti. Koži je treba pomagati tako, da nanjo nanesete debel sloj mastne vlažilne kreme ali pa si privoščite hranljivo in vlažilno masko. Izogibajte se močno klorirani vodi. Odstranjevanja odmrlih celic suha koža ne potrebuje. Mask, ki se na obrazu strdijo, in tonikov za obraz, ki vsebujejo alkohol, ne priporočamo. Novih izdelkov ne preizkušajte pozimi, saj je koža že brez tega bolj suha zaradi mraza in pomanjkanja vlage. Primerna letna časa za novosti sta pomlad in jesen. Sonce, suh zrak, dražeče snovi iz okolja in nepravilna nega so dejavniki, ki zmanjšujejo naravne zaloge vlage v koži.

Pomagajte si sami

Uriniranje zmanjša vlažnost kože. Naravna zaščitna pregrada  je občutno oslabljena, zato so možnosti za vdor bakterij, virusov in glivic večje. 

Kožne spremembe je večinoma mogoče preprečiti s skrbno nego in rednim samonadzorom, predvsem pa z dobro metabolno urejenostjo. Če se pojavijo, pa je potreben takojšen posvet z zdravnikom. Brezhibno oskrbovana normalna koža je najboljša ovira za okužbe, zato morate negi kože posvetiti posebno pozornost. Ob številnih kožnih spremembah si morajo sladkorni bolniki večkrat na dan meriti vrednost krvnega sladkorja, in če je ta visoka, dodajati hitro delujoči inzulin. Zelo priporočljiv je tudi zdrav način življenja, ki vključuje sprehode in druženje.

Če imate suho kožo, se izogibajte vsem dejavnikom, ki koži dodatno jemljejo vlago. Alkohol je eden od največjih izsuševalcev kože, ki poleg vlage veže nase tudi minerale. Sonce troši zaloge vlage. Centralno ogrevanje in klimatske naprave koži škodujejo. Prepogosto kopanje ni priporočljivo, sicer pa ob tem dodajte vodi nekaj kapljic olivnega olja ali uporabljajte izdelke, ki vsebujejo olja.