Odgovori na zagate

Pustna kozmetika za otroke: preverite, da ne vsebuje prepovedanih sestavin

T.L.
24. 2. 2017, 12.11
Posodobljeno: 28. 2. 2024, 07.48
Deli članek:

ZPS svetuje: kje jo kupiti, kako dolgo jo uporabljati in katerih sestavin ne sme vsebovati.

Profimedia
Previdno pri uporabi pustne kozmetike.

Pust je tu in s tem tudi čas, ko pustimo domišljiji prosto pot. Veliko ljudi bo v teh dneh poseglo po pustni kozmetiki, nekateri bodo pobrskali po starih zalogah, drugi pa se bodo odpravili po nakupih. Ob uporabi pustne kozmetike pa je koristno upoštevati nekaj smernic in navodil, ob tem opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Začne se že z vprašanje, ali gre za avtokozmetiko ali igrače. Gre za oboje, pojasnjujejo na ZPS. Ličila za otroke morajo biti skladna s predpisi o varnosti kozmetičnih izdelkov in predpisi o varnosti igrač. Označena so z oznako CE, ki je izjava proizvajalca, da je igrača varna, kot seznam INCI in druge oznake, predpisane za označevanje kozmetičnih izdelkov. 

Čeprav otroška ličila največkrat ne sodijo med redno ponudbo trgovin, svetujejo, da ličila kupujete v trgovinah, kjer tudi sicer prodajajo ličila in kozmetiko. Pri izbiri je potrebna previdnost, saj otroci kar nekaj ličil tudi pojejo. 

Pazite se starih zalog

Vsa ličila, tudi pustna, morajo imeti označene sestavine v izdelku - INCI seznam. Na tem seznamu poiščite, ali vsebujejo propylparaben ali butylparaben, ki sta že od aprila 2015 prepovedana v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let. Od tega meseca je v kozmetičnih izdelkih prepovedan tudi methylisothiazolinone, a na policah so lahko še stare zaloge (v otroški kozmetiki so ga prav tako prepovedali v aprilu 2015). Če boste na izdelku zasledili katero izmed teh sestavin, raje poiščite drugo ličilo. 

Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki sodijo med pogoste alergene, med drugim najbolj pogosto uporabljani limonene, linalool, citronellol. 

Izraza kot sta `hipoalergeno´ali `dermatološko testirano´še ne zagotavljata, da je izdelek varen, oz. da na otroški koži ne bo povzročalo alergije, opozarjajo na ZPS. Za oba izraza ni natančno dogovorjeno, kdaj jih lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da so lahko zapisani na embalaži. Če obstaja, poiščite opozorilo na embalaži o priporočeni minimalni starosti otroka od katere je priporočljiva uporaba ličila, npr. `Ni primerno za otroke, mlajše od treh let´ ali `Priporočamo za otroke od 6 let naprej. 

Ličila v obliki vodenih barvic, ki jih nanašamo s čopičem ali mokro gobico, so lažja za uporabo in odstranjevanje. Konec dneva je potrebno skrbno odstraniti ličila (z oljem, milom in vodo ali čistilnim mlekom). V primeru reakcije (rdeča koža, srbečica ...), takoj odstranite ličila in kožo sperite z veliko količino vode. Otroka naj se ne liči okoli oči in ustnic, saj je koža na teh področjih zelo nežna in občutljiva.

Pred ličenjem je potreben preizkus, ali morebiti otrok ni alergičen na kakšno izmed sestavin v ličilu. Ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali ni morebiti prišlo do alergijske reakcije.

Kaj je z lanskimi ličili?

Imate doma še ličila od lanskega pusta? Ličila morajo biti tesno zaprta, hranite jih v hladnem in suhem prostoru. Pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju (v mesecih). V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj, ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega, opozarjajo na ZPS. V tem primeru je treba ličila zavreči.