Svetujemo

Ali zakisanost telesa res obstaja?

ud
24. 2. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ravnovesje kislin in baz v našem telesu je natančno določeno, saj le tako telo pravilno deluje. Z uživanjem nezdrave hrane in pijače se lahko to ravnovesje hitro poruši.

Profimedia
Srce spada med najbolj ogrožene organe, ko je telo zakisano.

Pogovarjali smo se z doc. dr. Nado Rotovnik Kozjek, dr. med., vodjo enote za klinično prehrano in dietoterapijo onkološkega inštituta, ki nam je razložila, kaj pomeni zakisanost telesa.

S prehrano in fizično aktivnostjo poskrbite, da bo imunski sistem močan, saj je naše edino orožje v boju proti raznim boleznim in obolenjem, med katere spada tudi rak.

Delovanje

Da naše telo deluje optimalno, morajo potekati številni procesi, ki uravnavajo kislost in bazičnost tekočin v celicah in zunaj njih. Pri tem imajo posebno vlogo ledvice, te iz našega telesa izločajo nevarne snovi, kot so presežki kislin ali baz. Podobno vlogo imajo drugi organi: pljuča, jetra ... Naše telo ima močno zaščito ravnovesnega stanja, ki poskrbi, da lahko telo normalno funkcionira; s prehrano ga torej težko načnemo, pa vendar je tudi to po večletnem nezdravem načinu življenja mogoče.

Kako hrana vpliva na telo?

Če uživamo preveč kisle ali bazične hrane in pijače, bo to porušilo ravnovesje. Sprožili se bodo prilagoditveni procesi, katerih posledice so debelost, sladkorna bolezen, holesterol in druge bolezni.

Profimedia
Veliko sestavin sodobne prehrane pripomore k temu, da se telo zakisa.

Če se ravnovesje poruši

Strupi, ki jih sproščajo preveč razmnoženi mikroorganizmi v že sicer prekislem okolju v telesu, zelo prispevajo k nastanku alergij.

S porušenim kislo-bazičnim ravnovesjem se torej sčasoma začnejo pojavljati okvare vitalnih organov, kot so srce, pljuča, ledvice, pojavijo se bolezenska stanja (sepsa) in imunski sistem oslabi. Okvare se pojavijo tudi kot posledica šokovnih stanj ob poškodbah.

Zakisanost obstaja?

Da, zakisanost obstaja. Pojavi se ob iztirjenem ravnovesju kislin in baz, takrat je prizadet tudi naš imunski sistem, ki je glavno orožje v boju proti rakavim celicam. Zato poskrbite za svoje zdravje in se izogibajte nezdravi hrani in pijači, prav tako se v čim večji meri izogibajte stresu, saj tudi ta ruši kislo-bazično ravnovesje.