Vojna v Ukrajini

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil Rubikon, Kremelj se je že odzval

S.R.
3. 5. 2024, 20.37
Deli članek:

Britanski zunanji minister David Cameron je včeraj v Kijevu presenetil z izjavo, da lahko Ukrajina britansko orožje uporablja tudi za napade na ozemlje Rusije. S tem je prestopil črto, ki si je zahodni zavezniki Ukrajine doslej niso drznili ali želeli prestopiti.

Profimedia
David Cameron med včerajšnjim obiskom Kijeva.

»Ukrajina ima pravico. Tako kot Rusija napada tarče v Ukrajini, lahko razumeš, zakaj Ukrajina čuti potrebo, da naredi vse za svojo obrambo,« je med obiskom Kijeva za tiskovno agencijo Reuters dejal trenutno zunanji minister in nekdanji britanski premier David Cameron. Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu je obenem obljubil letno vojaško pomoč v višini treh milijard britanskih funtov (3,5 milijarde evrov), ki jo bo Ukrajina prejemala »dokler bo treba.« Veliko prahu je dvignila predvsem njegova izjava glede britanskega orožja, ki ga uporablja Ukrajina. V prvi vrsti gre seveda za britansko-francoske rakete dolgega dosega storm shadow. Cameron je namreč poudaril, da sam ne ugovarja temu, da bi ukrajinska vojska britansko orožje uporabljala tudi za cilje na ruskem ozemlju. Dejal je, da je odločitev, kako bo uporabljala orožje, v rokah Ukrajine.

Čeprav Britanci za razliko od drugih zahodnih zaveznikov nikoli niso eksplicitno dejali, da se lahko njihove rakete uporabljajo zgolj na ukrajinskem ozemlju, pa so doslej vsaj nakazovali, da je njihovo mišljenje enako. Tega je zdaj kot kaže konec.

Na Cameronove izjave so se že odzvali v Kremlju, kjer so navedli, da gre za nevarno stopnjevanje konflikta. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je njegove izjave označil za »neposredno eskalacijo napetosti okoli ukrajinskega konflikta, ki bi lahko potencialno pomenila nevarnost evropski varnosti, celotni evropski varnostni ustroj.« Peskov je dejal še, da so takšne uradne izjave razlog za zaskrbljenost. Oglasila se je tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova, ki redko skopari z besedami. Po njenih navedbah se je tokrat zgodilo prvič, da je kakšen od zahodnih politikov tako odkrito priznal, kar je že nekaj časa »dobro znana skrivnost za večino svetovnih držav. Da Zahod zoper Rusijo bije prikrito vojno z ukrajinskimi rokami.« Poudarila je, da se bo Rusija v primeru, če bo Ukrajina z britanskimi raketami napadla ozemlje Rusije, odzvala.